Catalunya perd 1,6 milions d'euros per un canvi de criteri en el repartiment de l'IRPF

La Taula del Tercer Sector alerta que el nou govern espanyol incompleix el compromís amb la Generalitat


La Taula del Tercer Sector ha denunciat aquest dilluns que després que el govern espanyol es comprometés a incrementar en 1,6 milions d'euros el finançament de les entitats socials catalanes gràcies a un augment de la recaptació per la casella de l'IRPF, el canvi en l'executiu ha propiciat un canvi “unilateral” de decisió amb l'argument que Catalunya està “sobrefinançada”.

Per això, han demanat una reunió amb la ministra Carmen Montón i insten a la Generalitat, a continuar negociant amb el govern espanyol per recuperar el nou repartiment. La Taula del Tercer Sector xifra en 70 milions d'euros els que es recapten a Catalunya. D'aquests, 45 s'haurien de dedicar a les entitats catalanes però Catalunya només en rep 31 milions d'euros.

La Taula ha explicat aquest dilluns que el criteri tècnic per repartir l'augment de recaptació del 0,7% de l'IRPF en entitats socials, cooperació i medi ambient ja estava pactat entre el Ministeri i la Generalitat, però que el canvi de govern central ha generat un canvi de criteri que ha perjudicat Catalunya.

Així, en comptes de rebre 1,6 milions d'euros addicionals, que segons la presidenta Francina Alsina, es podrien dedicar a programes d'emergència social com pot ser l'arribada de persones migrants o el sensellarisme, la infància o la gent gran, Catalunya es mantindrà amb els 31 milions d'euros estipulats ja el 2016.

Segons han explicat els responsables de la Taula, que reuneix unes 3.000 entitats, l'argument que s'ha posat sobre la taula és que Catalunya està “sobrefinançada“. En aquest sentit, Alsina ha recalcat que Catalunya recapta fins a 70 milions d'euros amb l'IRPF.

D'aquests, el 77% estan dedicats a fins socials. Segons els càlculs de la Taula, a Catalunya n'haurien de retornar 45 milions d'euros però en canvi, el repartiment actual que es fa en un 80% des de la mateixa comunitat autònoma i el 20% des del govern centra, redueix a 31 aquest import. La Taula del Tercer Sector ha explicat que al conjunt de l'Estat, es recapten 314 milions d'euros i, per tant, el 23,4% surt de Catalunya, que només rep el 15,4%.

Alsina ha especificat que no es tracta de no ser solidari amb les altres comunitats que “poden estar més penjades”, però creu que “no és just” per Catalunya aquesta diferència, una situació que també pateix, per exemple, Madrid. Josep Giralt, vicepresident de la Taula, ha especificat que no hi ha uns criteris clars a l'hora de repartir aquests diners i s'ha mostrat convençut que els criteris que “beneficiarien” Catalunya, com poden ser el nombre d'entitats, el nombre de projectes o el cost de la vida, no es tenen en compte.

Per aquests motius, i davant d'emergències socials com ara la crisi migratòria i la sobrecàrrega que està suposant a les entitats socials catalanes, Alsina ha explicat que s'ha demanat una reunió amb el ministeri que encapçala Carmen Montón.

La ‘incertesa’ de les convocatòries d'ajudes

Insten també, a la Generalitat a continuar negociant i buscar solucions per resoldre la situació ja que el compromís de l'anterior executiu espanyol era amb el Govern. Alsina ha alertat que la situació genera incertesa a les entitats ja que retarda la convocatòria d'ajudes per a aquests programes.

Aragó, Castella i Lleó, Extremadura, Madrid, Múrcia i la Rioja són les altres comunitats autònomes que no rebran increment extra de l'IRPF. L'anunci es va fer a la comissió delegada de Benestar Social, del 22 de juny passat, i només va comptar amb el vot en contra de Catalunya. Castella i Lleó, Madrid, Múrcia, Galícia, la Rioja, Ceuta i Melilla, es van abstenir però la resta va votar favorablement.

La Taula del Tercer Sector recorda la importància del teixit social a Catalunya, que atén 1.5 milions de persones, compta amb 87.000 treballadors, 367.000 voluntaris, 559.000 socis i 563.000 donants; i representa l'1,3% del PIB català.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article