El Barcelona Supercomputing Center busca animar les nenes a fer carreres tecnològiques

La iniciativa vol revertir el descens de dones en carreres d'enginyeries, que en alguns centres han passat del 55% al 20% en pocs anys


El Barcelona Supercomputing Center (BSC) ha creat el projecte 'Som Investigadores', amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, amb l'objectiu d'apropar els més petits a les carreres tecnològiques i, molt especialment, captar l'atenció de les nenes. Sis mil alumnes de primària de Barcelona visitaran el supercomputador en una iniciativa que vol contribuir a augmentar la presència de les noies en les carreres científiques i tecnològiques.

En el mateix BSC ha posat com a exemple que, quan la universitat s'anomenava Facultat d'Informàtica de la UPC hi havia un 55% de dones estudiant però anys després, quan es va canviar a Escola d'Enginyeria, el nombre va baixar a un 20%. El nou projecte vol posar-hi remei.

Diversos estudis apunten que la menor presència de noies en les carreres STEM (acrònim en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) té la seva arrel en creences que les nenes i noies adopten en edats molt primerenques (primària i primers cursos de secundària), com que aquestes vocacions són més pròpies del gènere masculí i que aquestes no són una sortida professional per a elles. És per això que el BSC ha dissenyat unes visites en les quals es posa especial èmfasi a fer visible que treballar amb supercomputadors també pot ser una feina de dones.

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha explicat que “hi ha poques ciutats al món que tenen aquest tipus d'iniciativa”, però creu que “Barcelona té un ecosistema científic i de recerca prou potent per a poder impulsar-ho”. Segons Pisarello, es necessiten més dones científiques i per aconseguir-ho cal que s'interessin per aquestes carreres com més aviat millor.

El director del Barcelona Supercomputing Center, Mateo Valero, ha explicat que el més important és atraure a tots els col·lectius a la ciència i que clarament en l'àmbit mundial hi ha un dèficit de dones. “El percentatge de dones al BSC, que pot ser d'un 27%, no només treballen tan bé com nosaltres sinó que treballen millor”, ha comentat Valero.

A més d'aquestes visites infantils al superordinador, també s'han aliat al projecte Som Investigadores el grup musical català Les Macedònia. Han estat les encarregades de presentar la cançó MareNostrum en un videoclip per al seu públic a les xarxes socials i han actuat per primer cop en l'acte de presentació del projecte. Els primers versos d'aquesta peça musical són “Investigadores de tot el món fem descobriments brutals, genials, des de Barcelona per a tot el món, amb un ordinador espectacular”.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article