‘Utopia iogurt’, el documental que commou les xarxes

El reportatge que va emetre el ‘Sense Ficció’ de TV3 explica la integració laboral de persones amb trastorns mentals i discapacitat


Aquest dimarts, el programa ‘Sense Ficció’ de TV3 va emetre el documental ‘Utopia iogurt’, que explica la integració laboral de persones amb trastorns mentals com l'esquizofrènia i discapacitat intel·lectual a partir de l'exemple de La Fageda, la fàbrica de làctics que ha permès a centenars de persones abandonar hospitals psiquiàtrics i tenir una vida productiva. El reportatge ha commogut les xarxes, que se n'han fet ressò.

L'èxit del documental s'explica, en part, perquè narra un cas paradigmàtic que demostra que els trastorns mentals i les discapacitats intel·lectuals es poden tractar de forma diferent. Aquesta visió la va tenir Cristóbal Colón, psicòleg a l'hospital psiquiàtric de Salt, que va començar a pensar que aquella manera de tractar les malalties mentals era incorrecta.

Va plegar i, sorprenentment, li van permetre que s'endugués un autobús amb pacients i, a partir d'aquell moment, va començar la utopia. “Aquest documental explica com La Fageda pot inspirar una actitud més il·lustrada i pràctica envers les persones amb discapacitat. Al començament, La Fageda va ser elogiada com un exemple de tractament progressiu de persones amb discapacitats intel·lectuals i físiques severes”, explica la codirectora del documental, Anna Thomson.

De fet, Thomson també recorda que, en temps de crisi econòmica, la fàbrica s'ha convertit “en exemple de negoci rendible i integrador fins al punt que ha estat el seu èxit comercial”, més que no pas el suport de les institucions públiques, que ha permès tant a la fàbrica de iogurts com al seu personal créixer i prosperar.

La història del sistema català de salut mental

A mida que s'explica el cas de La Fageda, el documental també aborda la història del sistema català de salut mental, que en els últims 30 anys ha passat de tenir una xarxa petita de no més de deu centres de reclusió, privats o en mans de les Diputacions a bastir una xarxa de centenars d'espais d'assistència, recuperació i inserció.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article