Viure en veïnats més verds alenteix el deteriorament cognitiu de la gent gran

Un estudi fet durant deu anys conclou que als participants que tenen espais verds se'ls redueixen les capacitats només un 4,6%


Un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) ha mostrat que la pèrdua en les funcions cognitives esperada com a part del procés d'envelliment és lleugerament més lenta en persones que viuen en veïnats més verds. La recerca, publicada a ‘Environmental Health Perspectives’, va fer un seguiment durant deu anys a 6.500 persones d'entre 45 i 68 anys i pertanyents a la cohort Whitehall II, al Regne Unit. La investigació ha donat com a resultat dels tres tests cognitius que s'han fet que els participants que viuen en zones verdes han tingut un procés d'envelliment d'un 4,6% menor respecte als que no.

Aquests tests han anat avaluant el seu raonament verbal i matemàtic, la fluïdesa verbal i la memòria a curt termini, així com el declivi en totes aquestes funcions al llarg dels anys. L'espai verd en el veïnat de cada participant es va estimar utilitzant imatges via satèl·lit.

Una investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi, Carmen de Keijzer, ha explicat que existeixen evidències del fet que el deteriorament cognitiu pot ser influït per l'entorn urbà, com la contaminació de l'aire o el soroll, i per l'estil de vida, especialment si es té una vida sedentària o molt estrès.

“Evidències recents han mostrat beneficis cognitius de l'exposició als espais verds en nens i nenes, però els estudis sobre les possibles relacions entre exposició a espais verds i declivi cognitiu en persones grans són encara escassos”, ha afirmat de Keijzer.

L'ISGlobal, un centre impulsat per la Fundació Bancària La Caixa, conclou que es pot observar que les associacions entre els espais verds i el deteriorament mental són més fortes entres les dones i, per tant, creuen que aquestes relacions podrien estar influenciades pel gènere.

L'institut ha explicat que s'espera que l'any 2050 la proporció de persones de més de 60 anys al món s'hagi duplicat respecte a la que hi havia el 2015 i que les prediccions apunten a un augment dels casos de demència a un ritme semblant. Un altre dels investigadors d'ISGlobal i darrer autor de l'estudi, Payam Dadvand, ha expressat que “encara que les diferències en el declivi cognitiu observades en el nostre estudi són modestes individualment, quan es consideren en l'àmbit poblacional són molt més significatives”.

“En cas de ser confirmats per estudis futurs, aquests resultats poden constituir una base científica per implementar intervencions específiques per desaccelerar el deteriorament cognitiu en persones grans residents en àrees urbanes i, d’aquesta manera, millorar la seva qualitat de vida”, ha afegit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article