Barcelona fa balanç del pla contra la islamofòbia i l'oposició carrega contra Colau

El consistori ha dut a terme 22 accions de les 28 previstes, entre les quals la creació d'un observatori de delictes i discursos de l'odi


L’Ajuntament de Barcelona ha fet balanç del primers 18 mesos de funcionament del Pla Municipal contra la Islamofòbia, una mesura de govern aprovada el gener del 2017. De les 28 accions previstes, però, només se n'han engegat 22. Per justificar-se, la comissionada d'Immigració, interculturalitat i diversitat, Lola López, ha assegurat que la islamofòbia “no es resol ni en un any ni en tres anys”. És per això que el govern municipal ha emprès accions “que donen eines” a les persones afectades i ha posat èmfasi en “sessions de formació”, ha explicat. Tot i mostrar-se en general a favor de la iniciativa, l'oposició ha posat sobre la taula la falta de mesures concretes, recursos o anàlisis qualitatius dels resultats de la iniciativa.

Entre les més destacades hi ha la creació d’un observatori de delictes i discursos de l’odi; l'acompanyament i l'apoderament a les dones musulmanes que viuen a la ciutat en la denúncia de les situacions d’islamofòbia; l'actualització de la instrucció 29/08 de la Guàrdia Urbana per incloure la islamofòbia com a forma de discriminació i la creació d’una nova instrucció sobre discriminació; el reforç de la línia de treball sobre islamofòbia de l’Oficina per la No Discriminació; la formació a mestres sobre discriminacions i racisme o la commemoració del Dia de l’Eliminació de la Discriminació Racial a les escoles.

Dos dels elements que més s’han treballat són la prevenció de l’estereotip i la informació sobre els drets que té el conjunt de la ciutadania, també pel que fa a la llibertat religiosa i la diversitat cultural. Un dels elements que han ajudat a fer-ho ha estat la infografia #NoComparteixoRumors, una acció comunicativa impulsada el passat setembre per donar resposta a l’augment de missatges discriminatoris a les xarxes socials i el díptic que informa sobre Com accedir a un menú halal ha servit per garantir els drets a la llibertat religiosa i la consciència en l’àmbit escolar.

A més, Barcelona ha organitzat les jornades internacionals #BCNvsODI, que buscaven vehicular estratègies comunes per combatre la intolerància a les xarxes socials. El mateix pla s'ha resumit en un díptic i traduït a sis idiomes: amazic, anglès, àrab, castellà, català, francès i urdú.

Formació interna per millorar l’atenció

El Pla municipal de lluita contra la islamofòbia també ha previst la formació interna al personal municipal. En aquest sentit s’han fet un total de 55 sessions de formació sobre discriminació i islamofòbia i sobre diversitat cultural i religiosa. Aquestes formacions han registrat un total de 1.474 persones.

Per als mesos que queden de desenvolupament del pla fins al juny del 2019 l’Ajuntament preveu mantenir aquestes prioritats i afegir-ne tres més: normalitzar i generalitzar la presència del veïnat d’origen musulmà; lluitar contra la islamofòbia de gènere i lluitar contra les discriminacions i abusos que es produeixen a Internet.

Les crítiques de l'oposició

Tot i mostrar-se en general a favor de la iniciativa, l'oposició present aquest dimecres a la comissió del consistori ha posat sobre la taula que el pla "tan sols planteja una campanya comunicativa", en la que s'evidencia una problemàtica però no sense “mesures concretes” per abordar-la, ha dit Francina Vila Valls, PDeCAT. En aquest sentit el regidor de Cs Santiago Alonso ha efectuat una “crítica constructiva” que posava en evidència la “dificultat” de saber “l'eficàcia real” d'una iniciativa “dirigida als que ja estan conscienciats”.

D'altra banda, Montserrat Benedí, d'ERC ha assegurat que cal treballar amb la comunitat musulmana i les entitats que lluiten contra el racisme i ha advocat per estimular la participació de famílies musulmanes en associacions de mares i pares o cedir espai públic per festes islàmiques. Al seu torn, la regidora socialista Carmen Andrés Añón ha afegit que caldria tenir una major dotació pressupostària pel pla dirigida a augmentar la formació dels treballadors municipal i de la guàrdia urbana de tots els districtes.

De part de la CUP Capgirem Barcelona, Maria Rovira ha demanat que s'incloguin anàlisi qualitativa a les conclusions del proper informes per saber “com milloren la vida de les persones” les iniciatives del govern municipal. Rovira també ha lamentat “l'augment de discursos d'odi i de racisme als consells de seguretat dels districtes” i ha demanat a l'executiu municipal que “no toleri” aquestes actituds.

Per últim, el regidor popular Xavier Mulleras Vinzia ha criticat que el pla “no combat com es genera la islamofòbia” entenent que “és l'islamisme radical qui discrimina a les dones i a les persones per la seva orientació sexual” i el terrorisme els que “generen” la problemàtica. Una intervenció que ha respost la comissionada en la rèplica dient que “el pla contra la islamofòbia funcionarà el dia que discursos com aquests no es produeixin”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article