El Homrani marca les línies d'Afers Socials: del Pacte Nacional per la Interculturalitat a l'atenció dels menors no acompanyats

El conseller defensa uns serveis socials que atenguin “tot el cicle vital” de les persones


El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha marcat aquest dimecres les línies de la nova legislatura del Departament. Ha defensat que els serveis socials s'han d'estructurar al voltant de les persones i atendre-les al llarg de tot el seu “cicle vital”, des de la infància fins a la vellesa, passant per la joventut i la maduresa, “segons les necessitats de cada etapa i persona”.

Per fer-ho, “les polítiques socials han de deixar de centrar-se en els proveïdors dels serveis“, ha dit, i ha explicat que intentarà “reduir la burocràcia” a través de la informatització, cosa que permetria alliberar de feina als treballadors socials.

El conseller ha volgut deixar clar diverses vegades, en la seva primera compareixença a la comissió de Treball i Afers Socials del Parlament, que un dels seus reptes és situar les persones al centre dels serveis socials, i no pas les entitats proveïdores.

Això inclou el fet que la persona sigui acompanyada al llarg del seu cicle vital pels serveis socials, sigui quina sigui la seva necessitat. Des de la infància, adolescència i joventut, amb problemes d'abandonament, maltractament o pobresa, passant per la maduresa, amb l'atur o la maternitat, i la vellesa amb la dependència, entre altres problemàtiques. No obstant, també ha apostat per “apoderar” la ciutadania i no cronificar la institucionalització.

Prioritzar els col·lectius de dones, LGTBI i joves migrants

A banda, ha dit que cal prioritzar col·lectius específics com les dones, l'LGTBI o els menors estrangers no acompanyats, o joves migrats sense referents familiars, com prefereix anomenar-los, de qui ha dit que la seva integració és un dels “reptes de país, una absoluta prioritat”.

Justament aquest últim col·lectiu és una de les tres potes de la “triple crisi migratòria”, juntament amb els immigrants econòmics i els refugiats amb dret d'asil, sobre els que ha dit que l'estat no ha tingut una bona resposta. En aquesta matèria ha apostat per un pacte nacional per la interculturalitat, interculturalitat entesa no pas com a ideologia sinó com a “eina d'inclusió, interacció i reconeixement de la diversitat”.

Preguntat per l'oposició, ha refermat la prioritat d'ampliar i reglamentar la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), que compta amb 112.000 titulars i beneficiaris. Igualment ha dit que vol desplegar reglamentàriament i aplicar plenament lleis com la de la LGTBIfòbia, la d'Igualtat entre homes i dones, la d'Accessibilitat o la d'Infància i Adolescència, entre altres.

La majoria de partits de l'oposició han criticat el conseller per falta de concreció en els seus compromisos i li han reclamat un calendari amb terminis per aplicar les lleis i més pressupost per reduir el risc de pobresa i atendre correctament les persones grans dependents.

230 milions d'euros per als municipis

Chakir El Homrani, el president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), David Saldoni, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, han signat aquest migdia l’addenda del Contracte Programa 2018-2019 entre el Departament i les entitats municipalistes en matèria de serveis socials, programes relatius al benestar social i polítiques d’igualtat.

Un acord que dotarà aquest any amb més de 230 milions d'euros els consells comarcals i els municipis de més de 20.000 habitants, 27 milions més que la inversió de 2016 i nou milions més més que l’any passat. L'acord preveu que s’iniciïn els treballs per definir les línies estratègiques del proper Contracte Programa per al període 2020-2023, que intensificarà les accions d’enfortiment dels serveis socials bàsics, potenciarà la millora dels sistemes d’informació compartida, finalitzarà el desplegament de serveis de suport a les famílies i potenciarà noves metodologies d’intervenció integrals contra el sensellarisme i la pobresa energètica.

D'una banda, el conseller El Homrani ha destacat que el contracte programa “és un instrument clau que ens ha de permetre construir una atenció primària tractora, resolutiva i integrada amb l’atenció secundària”. En aquest sentit, el conseller ha remarcat que “cal consolidar una atenció social primària universal, orientada a proporcionar la cura i els suports professionals per a la interacció de les persones i la seva vinculació social i comunitària”.

D'altra banda, el president de l'ACM ha destacat la rellevància del Contracte Programa perquè “permetrà atacar l'arrel dels problemes de les famílies del nostre país, ja que els tècnics es podran dedicar a fer veritablement feina de tècnics, han de poder fer els plans d'atenció individualitzada, i el seguiment de les famílies perquè ara gastaven molt temps en tasques administratives”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article