Els Serveis d'Intervenció Especialitzada han atès 4.126 dones víctimes de violència masclista i 977 infants el 2017

Afers Socials preveu la creació de dos nous serveis d'intervenció especialitzada, dos nous punts de trobada i 40 places residencials


Els vuit Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE) distribuïts arreu del que són titularitat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies van atendre l'any passat 4.126 dones i 977 infants. Es tracta d'un servei especialitzat on s'ofereix atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones que han patit o pateixen situació de violència, i també als seus fills.

Així mateix, aquest servei incideix en la prevenció, la sensibilització i la implicació comunitària. El SIE està dotat d'un equip multidisciplinari format per professionals de la psicologia, el dret, el treball social i l'educació social, entre d'altres, que atén les demandes rebudes al mateix centre i també les dels diferents serveis del territori. Les dades les han donat a conèixer aquest divendres el conseller Chakir el Homrani i la directora general de Famílies, Roser Galí, durant la visita que han fet al SIE de Lleida, recurs que va atendre 713 dones i 93 infants durant el 2017.

Després de visitar el SIE de Lleida, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, ha denunciat que “una de les realitats més crues que pateixen les dones és la violència masclista, tot i que és només la punta de l'iceberg de tot el conjunt de violències que pateixen les dones pel simple fet de ser-ho”.

El Homrani ha recordat que durant el 2017 hi va haver un increment del 17% de les denúncies interposades als jutjats catalans per aquest tipus de violència. “Un dels objectius prioritaris per acabar amb aquesta xacra és rebaixar les llistes d'espera i descongestionar els serveis de recuperació”, ha assegurat el conseller.

En aquest sentit, ha destacat que el departament preveu la creació de dos nous serveis d'intervenció especialitzada, dos nous punts de trobada i quaranta noves places residencials de recuperació arreu de Catalunya. El Homrani ha remarcat que en l'abordatge contra la violència masclista “el SOC també està destinant esforços importants per atendre les víctimes: l'objectiu és l'autonomia de les dones, més enllà dels pisos d'acollida, mitjançant la seva autonomia econòmica i la possibilitat de tenir una feina”.

És per aquest motiu que “a banda del programa per a contractar les víctimes de violència masclista, estem formant part del personal del SOC perquè a tota oficina hi hagi una persona especialitzada per orientar laboralment dones víctimes de violència masclista”.

4,2 milions d'euros en serveis d'ocupació

A més del SIE, El Homrani ha visitat aquest divendres diversos serveis i equipaments de la ciutat de Lleida de l'àmbit social i del treball, a més de la Paeria, acompanyat pel director dels serveis territorials del departament a Lleida, Joan Santacana.

Així, el conseller, acompanyat de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha visitat l'Institut Municipal d'Ocupació (IMO) Salvador Seguí. El centre té com a objectiu millorar l'ocupabilitat de les persones i la competitivitat responsable de les empreses, en l'àmbit de l'ocupació, per tal d'assolir un desenvolupament local sostenible. Afers Socials va invertir l'any passat 4,2 milions d'euros en serveis ocupacionals a l'IMO, mentre el 2016 van ser 2,3 milions.

Una de les iniciatives subvencionades pel departament l'any passat amb un milió d'euros i que s'està implementant enguany és Treball als barris. En el marc d'aquest projecte, es van seleccionar els barris de Portal de la Magdalena-Noguerola, Mariola i Centre Històric.

Impuls al cooperativisme

Chakir el Homrani també ha visitat també l'Ateneu Cooperatiu de les comarques de Lleida, Ponent Coopera, que promou l'Associació Alba. Aquesta iniciativa forma part de la Xarxa d'Ateneus Cooperatius, un ecosistema territorial de col·laboració públic-privada per generar emprenedoria col·lectiva, nous projectes cooperatius i llocs de treball en el cooperativisme.

Els principals objectius de la xarxa d'ateneus estan relacionats amb la creació de cooperatives, el primer semestre de 2018 s'ha incrementat un 132% el nombre de cooperatives creades, respecte a les de l'any anterior.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article