Més de 5.000 persones reclamen un permís de residència europeu a Ventimiglia

La Caravana Obrim Fronteres inicia el seu recorregut per Itàlia denunciant la situació de les persones migrants i les activistes a la frontera francoitaliana


Més de cinc mil persones d'Itàlia, França i de la Caravana Obrim Fronteres s'han manifestat per reclamar un permís de residència europeu en el dia de la solidaritat internacional a Ventimiglia sota el lema “Ventimiglia città aperta” (ciutat oberta).

La primera etapa triada per la Caravana a Itàlia és un poble situat a la frontera francoitaliana, ​ una de les fronteres internes "més letals d'Europa", segons assenyala Progetto20K, la xarxa italiana convocant de la marxa a la qual han sumat els 300 activistes de la Caravana.

“Si el mar Mediterrani és una fossa mortal, Ventimiglia és el símbol del fracàs de l'Europa oberta al seu interior, una frontera Schengen d'aquelles que ja no haurien d'existir per a les persones, però que, al contrari, s'estan multiplicant i militaritzant en forma de nous murs on les mercaderies poden passar, però es retallen la vida i els projectes de les persones”, es denuncia en el manifest llegit al final de la manifestació de vuit quilòmetres al voltant d'aquesta ciutat fronterera italiana i en la qual han participat més de 3.000 persones procedents de diferents localitats d'Itàlia, França i l'Estat espanyol, una trentena de les quals de Catalunya, País Valencià i Balears.

La convocatòria ha servit per denunciar la brutalitat de les polítiques nacionals i internacionals dels governs sobre els fluxes migratoris, per reivindicar el dret a la mobilitat i a una acollida digna. També ha denunciat la tracta, les violències de gènere i l'explotació de les persones migrants.

Les condicions dels centres d'acollida

Com en molts altres territoris, centenars de persones migrants prefereixen dormir a la intempèrie sense les condicions higienicosanitàries mínimes, enlloc d’anar al centre previst, que es troba a cinc quilòmetres de la ciutat i en el qual la policia els assetja constantment. Com en moltes altres ciutats, aquests centres, són una eina per a disciplinar i inferioritzar a les persones migrants. “Són ​ espais de segregació i despersonalització que qüestionen la dignitat humana“, critica una portaveu de la Caravana.

Almenys 16.500 migrants -una quarta part dels quals són menors- han passat la frontera pel poble italià en els nou mesos previs a abril de 2018. Menors de tan sols 12 anys pateixen abusos, detencions i devolucions il·legals a Itàlia per part de la policia francesa, segons un recent informe d'Oxfam Intermón.

Una altra dada destacable és la mort d'almenys 12 persones entre agost de 2017 i abril de 2018 quan intentaven creuar la frontera, ​ segons diverses organitzacions que treballen a la zona.

Igualment, des de l’entitat feminista Non Una di Meno van denunciar la manca d’accés als serveis de salut per a les dones i d’espais segurs, cosa que les exposa a possibles situacions de violència i abús. Caravana Obrint Fronteres ha pres la paraula al final de l'acte per posar l'accent en la necessitat de donar una resposta conjunta i organitzada de la societat europea davant l'auge del racisme i el feixisme a la UE.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article