Entitats del Raval alcen la veu contra els ‘narcopisos’, els desnonaments i la gentrificació

Alerten que hi ha un elevat risc “d'enquistament” del fenomen al voltant de les addiccions a Barcelona i reclamen polítiques efectives


Una vuitantena d'entitats del barri del Raval han signat un manifest conjunt per exigir una solució al fenomen de la venta i consum de droga a la zona i sobretot a la proliferació dels denominats narcopisos. El col·lectiu alerta que en els darrers mesos el conflicte ha anat en augment i ha generat sensació “d'inseguretat” entre els veïns.

“Malgrat les accions que s'han emprès, hi ha un alt risc d'enquistament o cronificació d'aquesta problemàtica si no s'actua de manera immediata, coordinada i persistent”, apunta el text. Per aquest motiu, les entitats exigeixen a l'Ajuntament, al Govern i a l'Estat “que es coordinin per desenvolupar una actuació efectiva i mobilitzin tots els recursos necessaris per prevenir i eradicar aquesta situació”.

Alhora reclamen als partits que promoguin polítiques efectives i canvis normatius, que s'incrementin els recursos per atendre les persones consumidores i que els pisos i locals buits de la zona es destinin a lloguer social. En el comunicat, les entitats del barri adverteixen que en els darrers mesos la situació s'ha tensat “a causa de l'existència d'organitzacions criminals internacionals que trafiquen amb estupefaents, l'impacte del turisme atret pel seu consum, la situació geogràfica del barri, la gran quantitat d'habitatges buits i una manca de normativa adequada per fer front a aquest fenomen”.

En aquest sentit indiquen que els pisos buits que generalment s'utilitzen per al tràfic i el consum, coneguts com a narcopisos, “han generat percepció d'inseguretat, malestar i problemes de convivència amb els veïns i veïnes del barri“. Així mateix indiquen que els efectes del tràfic i consum de droga al carrer “s'estenen als espais comuns dels habitatges com l'escala i el portal, empitjorant el problema i els seus efectes”.

El text considera que malgrat les accions que s'han emprès, “hi ha un alt risc d'enquistament o cronificació d'aquesta problemàtica si no s'actua de manera immediata, coordinada i persistent”. Per tot plegat reclamen a l'Ajuntament, al Govern i a l'Estat que es coordinin per resoldre la situació i a les forces polítiques que deixin de banda les seves diferencies per promoure accions unitàries orientades a ajudar aquest barri.

També demanen el suport dels mitjans de comunicació per presentar les realitats positives (a part de les negatives) del barri; i que es reforcin els recursos per atendre a les persones consumidores i a la seva situació d'extrema vulnerabilitat, “fomentant processos de cura, acompanyament, inclusió i convivència, per evitar que les organitzacions criminals s'aprofitin de la seva situació”. Per últim exigeixen “un esforç mancomunat d'institucions i propietaris per posar a lloguer social el major nombre possible dels pisos i locals buits del Raval”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article