Sopar d'hora redueix en un 20% la probabilitat de patir un càncer de mama i de pròstata

És el primer estudi que té en compte els horaris dels àpats i del son i no els patrons de la dieta


Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) conclou que sopar d'hora, o almenys dues hores abans d'anar a dormir, redueix en un 20% la probabilitat de patir càncer de mama i de pròstata respecte les persones que ho fan després de deu de la nit i se'n van a dormir immediatament després de l'àpat nocturn.

Es tracta del primer estudi que ISGlobal, centre impulsat per la Fundació Bancària 'La Caixa', que per primera vegada ha analitzat la relació dels horaris dels àpats i del son amb risc de càncer en persones. Fins ara, els estudis realitzats en persones sobre alimentació i càncer s'havien concentrat en els patrons de la dieta. S’havia analitzat, per exemple, si les persones mengen carn vermella, fruites o verdures, o bé s’establien relacions amb la quantitat d'aliments i l'obesitat, però no s'havia tingut en compte les hores d'ingesta i les activitats que es duen a terme abans i després. L'evidència recent en estudis experimentals indica que els horaris de menjar són importants i mostra que fer-ho tard afecta la salut.

L'estudi ha estat publicat a la revista Internacional 'Journal of Cancer' i l'objectiu ha estat avaluar l'efecte dels horaris de menjar i de son i la seva relació amb el càncer de mamam i pròstata, dos dels més comuns a nivell mundial i que més es relacionen amb el treball nocturn i la disrupció circadiària o l’alteració del nostre rellotge biològic. Per a això, es van tenir en compte els hàbits de vida i el cronotip de cada persona, un atribut individual relacionat amb la preferència per les activitats diürnes o nocturnes.

En el marc del projecte MCC-Spain, cofinançat pel Consorci de Recerca Biomèdica en Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), es van avaluar dades de 621 casos de càncer de pròstata i 1.205 de mama, i de 872 homes i 1.321 dones seleccionats a l'atzar en centres de salut primària. Les i els participants eren procedents de diferents punts d'Espanya. L'anàlisi es va realitzar a partir de les dades recollides en entrevistes sobre els horaris de menjar, son i cronotip i un qüestionari sobre hàbits d'alimentació i compliment de les recomanacions de prevenció del càncer.

L'investigador d'ISGlobal i primer autor de la publicació, Manolis Kogevinas, apunta que en cas de confirmar-se els resultats "aquests tindran implicacions en les recomanacions sobre la prevenció del càncer, que actualment no tenen en compte els horaris dels àpats". "Això tindria especial repercussió en cultures com les del sud d'Europa, on es sopa tard", afegeix.

Dora Romaguera, investigadora d'ISGlobal i última autora de la publicació, considera que "cal fer més estudis en persones per conèixer el perquè d'aquests resultats, però tot apunta que l'hora d'anar a dormir afecta la nostra capacitat de metabolitzar el menjar".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article