La Taula del Tercer Sector es reivindica com a “altaveu” de les persones més vulnerables en el seu 15è aniversari

La seva presidenta, Francina Alsina, reclama a les administracions que “segueixin apostant pel tercer sector com a aliat”


La Taula del Tercer Sector ha celebrat aquest dijous el seu 15è aniversari. I ho ha fet reivindicant-se com “l’altaveu” de les persones més vulnerables. En l’acte, la seva presidenta, Francina Alsina, ha recordat a les administracions que “segueixin apostant pel tercer sector com a aliat” per bastir les polítiques socials de Catalunya. Ha recordat també Francina que les entitats “fugen sempre de la rigidesa” i, per això, saben adaptar-se als reptes de la societat.

I, de fet, aquesta ha estat una de les virtuts que han reconegut a les 35 entitats federades que conformen la Taula del Tercer Sector i que agrupen a més de 3.000 entitats, tant el president Quim Torra com l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau, que han assistit a l’acte d’aniversari amb moltes altres autoritats, com el conseller del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, o el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells.

L’acte, que ha començat amb el monòleg de Marc Buxaderas, ha reconegut la tasca en defensa dels drets socials i pe afavorir la cohesió i la inclusió social de persones vulnerables. “Mentre hi hagi persones que no poden trencar el cercle de pobresa, que no poden accedir a un habitatge digne, que no tenen feina o que la tenen precària, que no poden fer front al pagament de serveis bàsics o que no tenen suports per tenir una vida autònoma i independent, la Taula del Tercer Sector Social es manté intacte i ferma”, ha afirmat Francina Alsina.

La celebració ha conclòs amb la lectura del manifest dels 15 anys amb el títol Compromís ferm i defensa activa dels drets socials que ha servit per reafirmar la missió, els valors i l’acció de la Taula del Tercer Sector i per renovar el compromís de l’organització per al “progrés social de Catalunya” i “per avançar en benestar, cohesió i justícia social i per continuar fent d’altaveu i denúncia de totes aquelles situacions que empobreixen, discriminen i creen desigualtats i injustícies”.

15 anys, múltiples fites

Al llarg d’aquests anys de vida de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, la quantitat de reptes pels quals lluitar han estat inacabables. Així, i pel que fa a la defensa dels drets socials i l’enfortiment i la millora del sector, les entitats han contribuït a dissenyar noves lleis socials com ara la 24/2015 de pobresa energètica i han treballat colze a colze amb els governs de torn. Alguns exemples han estat els convenis per a l’impuls de la reinserció social de les persones que surten de la presó i per a l’ampliació del parc d’habitatges amb finalitats socials, com també la signatura de tres Plans de Suport al Tercer Sector Social.

I la lluita no només ha estat en coordinació amb el Govern, sinó que un dels aspectes més importants al llarg d’aquest temps ha estat, segons la Taula, “el reconeixement i la projecció del sector social”. Així, el tercer sector ha aconseguit més presència mediàtica, s’han dut a terme campanyes de sensibilització de la ciutadania, s’ha creat un mapa que geolocalitza totes les entitats socials de Catalunya per àmbits i s’han publicat fins a 53 dossiers Catalunya Social que recullen recomanacions i propostes per a la millora i l’aprofundiment de les polítiques socials.

Anualment, també s’ha dut a terme un anàlisi de la situació i evolució del sector a través del Baròmetre, s’han publicat desenes d’estudis i s’han celebrat jornades sobre avaluació, finançament, gestió de la qualitat, participació, prestació de serveis públics, etc. A més, s’han impulsat iniciatives innovadores com la fundació Hàbitat3 o el projecte m4Social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article