Art i emocions com a eina de transformació social per a infants i joves de Lleida

57 infants i adolescents que es troben en situació de risc de pobresa o exclusió social participen en la alternativa de lleure educatiu


Save the Children i la Fundació Verge Blanca duen a terme per primera vegada aquest estiu, un casal a Lleida per a infants i joves de 12 a 16 anys on es treballa l’art i l’educació emocional com a eina transformadora.

En total, 57 infants i adolescents que es troben en situació de risc de pobresa o exclusió social participen en aquesta alternativa de lleure educatiu amb l’objectiu que aquests joves s’interrelacionin en un espai segur i puguin conviure en comunitat.

L'aprenentatge socioemocional és el procés a partir del qual les persones adquireixen i utilitzen de forma efectiva el coneixement, les actituds i les habilitats necessàries per entendre i gestionar les emocions, sentir i mostrar empatia, establir i mantenir relacions socials positives i prendre decisions de forma responsable.

L’evidència mostra que comptar amb competències socials elevades promou l’harmonia amb un mateix i el seu entorn i està directament relacionat amb la millora dels hàbits de salut i un major benestar social. També ajuda a reduir comportaments no desitjats, com poden ser les addicions o la violència, i les conseqüències que se’n deriven.

En cada sessió es treballa una emoció

En cada sessió es treballa una emoció diferent com la por, el dol, la ràbia, l’empatia, l’harmonia i la resiliència, amb activitats per posar-ho en pràctica de forma vivencial a través de tallers grupals, reflexions personals, creacions artístiques, debats, etc. Es treballa també el benestar emocional i la resolució de conflictes des d’una vessant lúdica oferint eines per a la seva quotidianitat i dia a dia.

“Aquesta és una activitat normalitzadora per als infants i joves que permet acompanyar-los fora del període escolar. A més, és una alternativa preventiva a nivell de salut socioemocional i d’hàbits saludables que ofereix noves formes de relacionar-se, escoltar-se i compartir”, explica Susanna Capell, responsable d’Acció Social de Save the Children a Catalunya.

“Poder participar en aquest tipus d’activitats és molt necessari sobretot per a molts joves que estan desmotivats o desencisats”, afegeix Capell. “Si no estigués aquí estaria a casa tirat al sofà mirant el mòbil o jugant a videojocs”, assegura un dels participants del casal.

Casal d’estiu per a nens i nenes

Per tercer any consecutiu, també a Lleida, 81 nens i nenes participen al casal d’estiu que dona continuïtat a les activitats que es fan tot l’any de reforç i lleure educatiu. El casal ofereix a aquests infants la possibilitat d’acudir a espais segurs dedicats a l’oci i al temps lliure amb activitats lúdiques, culturals i excursions, on se’ls proporciona almenys un àpat complet al dia finançat per la por la Fundació Probitas.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article