El 5% de les persones majors d'edat ateses a la primària pateixen insomni

Una guia de l’AIFICC ajuda als professionals a detectar els trastorns del son i establir un pla d’actuació


Els problemes per dormir són un motiu de consulta habitual a l’atenció primària, i preocupa molt als qui els pateixen, es calcula que en general els trastorns del son poden afectar a un terç de la població major de 15 anys.

Recentment, s’han fet públics els resultats d’un estudi que indiquen que més de 209.000 catalans, majors de 18 anys, que es visiten a l’atenció primària tenen diagnòstic d’insomni i apunta també que aquests pacients fan més visites a la primària, en concret, realitzen una mitjana de 3,6 visites a l’any a les consultes d’infermeria familiar i comunitària, mentre que les que no els pateixen en fan 1,6.

En aquest context, l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) ha editat la Guia Pràctica de l’abordatge dels trastorns del son. El document, vol ser una eina de consulta que ajudi als professionals d’infermeria a detectar a les consultes els trastorns del son més freqüents i a establir un pla d’actuació.

Dormir malament o poc, té un gran impacte en la salut i altera la qualitat de vida de les persones. No tenir un bon o suficient descans pot afectar l’estat d’ànim (irritabilitat, tensió, estats d’ànim depressius), provocar fatiga diürna, mals de cap, molèsties gastrointestinals, respiratòries, etc. Normalment, aquests problemes es manifesten de forma aguda durant un temps breu i solen anar vinculats a períodes d'estrès o a fets vitals que impacten el pacient. Però si el problema és crònic, un cop diagnosticat, es recomana seguir una sèrie de mesures d’higiene del son combinades amb d'altres intervencions.

“Els trastorns del son constitueixen un grup molt nombrós i heterogeni de processos relacionats amb la dificultat per poder dormir. Les queixes sobre el son a la consulta, ens situen davant d’un escenari clínic on es podrien detectar vuitanta tipus diferents de malalties”, expliquen els autors de la Guia Pràctica de l’abordatge dels trastorns del son.

La guia, repassa els principals signes i símptomes de l’insomni, la síndrome d’apnea obstructiva del son, que afecta al 6% de la població general, i la síndrome de cames inquietes, que afecta al 5,5% de la població, així com els criteris de diagnòstic d’aquests trastorns i les estratègies a seguir per al seu maneig en atenció primària.

El document també recull un seguit de consells d’higiene del son per prevenir possibles alteracions com són: anar a dormir i llevar-se a la mateixa hora, fer la mateixa rutina abans d’anar al llit, evitar menjars pesats, molt dolços o molt picants, el tabac o les begudes alcohòliques 4 hores abans d’anar a dormir, evitar també la cafeïna 6 hores abans, no fer exercici durant les 3 hores prèvies al moment de posar-se al llit, establir uns hàbits relaxants una hora abans d’anar al llit, dormir en un lloc acollidor amb poca llum i soroll, una temperatura agradable i ventilació, evitar les migdiades llargues (no més de 30 minuts), no treballar al dormitori, i aixecar-se i fer alguna cosa tranquil·la si després de 20 minuts al llit no s’aconsegueix dormir, i tornar-ho a intentar quan ens notem cansats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article