Bargalló: “No podem només defensar l'escola sinó que l'hem de millorar”

El conseller d'Ensenyament demana la implicació de tota la comunitat per “bastir el projecte educatiu del país”


El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, ha reafirmat el compromís del Govern i el Departament per treballar per l'"èxit educatiu, que va més enllà de l'acadèmic" davant el Consell Escolar de Catalunya, l'òrgan superior de consulta i participació de la comunitat educativa, que s'ha reunit aquest dimarts al Palau de la Generalitat en una trobada encapçalada pel president, Quim Torra.

“Tenim una escola molt bona, que ha patit molt i l'últim any és un exemple que, tot i patir molt, continua forta. Però tenim una escola que hem de millorar”, ha afirmat Bargalló, per continuar: “El gran perill dels atacs a l'escola és que ens dediquem només a defensar-la. No podem només defensar-la, sinó que l'hem de millorar”. Bargalló ha demanat la implicació de tota la comunitat educativa per "bastir el projecte educatiu del país" i ha destacat la voluntat de “descentralitzar” el Departament amb la finalitat última d'“empoderar” els centres.

Bargalló ha assenyalat que no proposaran un pacte nacional per l'educació -són “uns altres temps”, ha puntualiztat-, sinó que el que plantegen és un “projecte educatiu de país” amb la participació de tota la comunitat. “Volem construir el projecte educatiu del país i ens feu falta tothom: l'escola privada, la concertada, la pública, dels 0 als 3 anys i l'educació per a adults”. El conseller ha subratllat que els fonaments d'aquest projecte han de ser els “projectes educatius de cada centre”, amb l'“encadenat intermedi” dels projectes de “ciutat i de territori”.

El titular d'Ensenyament ha dit que la "burocràcia molesta, i com menys millor" per avançar en els tres eixos que guien l'acció de la conselleria, que són l'alumne com “a objecte i subjecte de l'educació”; el professorat, “la garantia de l'èxit escolar” i el centre, "el fonament del sistema”. En aquest sentit, Bargalló ha afirmat que el Departament s'ha de “descentralitzar cap als serveis territorials; els serveis territorials cap a les zones educatives i les zones educatives cap als centres, que han d'empoderar-se”.

Una nova direcció general per promoure la recerca educativa i la cultura digital

El conseller ha recordat davant el Consell Escolar de Catalunya que els grans objectius del Departament són un model que treballi per a l'èxit educatiu, que “va més enllà de l'acadèmic”; impulsar una millora metodològica i promoure un sistema inclusiu i capaç d'atendre la diversitat. També ha aprofitat per explicar davant els representants de la comunitat que, a part del canvi de nom del Departament, que es dirà d'Educació, es crearà una direcció general nova, que tenen previst que sigui la d'Innovació, Recerca Educativa i Cultura Digital.

Aquesta ha estat la primera reunió de la legislatura del Consell Educatiu de Catalunya, l'òrgan superior de consulta i de participació dels sectors afectats en la programació general de l'ensenyament no universitari, i ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, encapçalada de forma excepcional pel president. Torra ha assenyalat que els principis d'escola “crítica” i “lliure” són els que “han d'inspirar” l'escola “democràtica” i de la “futura república catalana”. També hi ha participat la presidenta de l'òrgan, Anna Simó.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article