El nou decret d'admissió de l'alumnat per lluitar contra la segregació escolar s'aplicarà a partir del curs 2019-2020

El Síndic preveu consensuar el document a finals d'octubre d'enguany


El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, ha anunciat aquest dimecres que treballen amb la idea que la reforma del decret d'admissió de l'alumnat -la normativa que regula els punts de cada família per accedir a una plaça pública- sigui una realitat en els propers mesos i que s'apliqui a partir del curs 2019-2020. Així ho ha explicat Bargalló després d'una reunió a la seu del Síndic de Greuges que ha servit per reactivar els treballs pel pacte contra la segregació escolar i en què han participat els agents de la comunitat educativa i els grups parlamentaris.

El síndic, Rafael Ribó, preveu que a finals d'octubre es consensuï el document que recollirà diverses mesures per combatre el que és, ha destacat, “el principal problema del sistema educatiu”. El nou decret d'admissió en què treballa, per la seva banda, el Departament inclourà algunes de les mesures del pacte. El conseller ha preferit no concretar-les ara com ara, ja que abans vol que les conegui la comunitat educativa, ha justificat. El Departament d'Ensenyament està treballant en el nou decret d'admissió de l'alumnat de manera paral·lela a les mesures recollides en el document impulsat pel Síndic i que aquest dimecres s'ha reactivat amb una reunió a la seu de la institució, després de dues trobades el gener i el juliol de l'any passat i que aquell treball quedés “escapçat pel 155”, segons ha subratllat Ribó. “Aquí es tracta que cadascú, des de posicions diferents, sigui capaç d'aportar, amb unes renúncies i enriquiments, instruments per combatre la segregació”, ha deixat clar el síndic en la roda de premsa posterior a la reunió.

Bargalló s'ha compromès que algunes mesures del document siguin efectives al curs 2019-2020 i també a posar calendari a l'aplicació de les altres propostes una vegada s'hagin consensuat, a la tardor segons preveu el síndic. Per al conseller, la seva millor aportació en el pacte per a la segregació escolar a Catalunya ha de ser “el compromís del compliment del treball”. El Departament d'Ensenyament ha de ser qui centralitzi la dinamització de les actuacions previstes en el pacte i en el document provisional es defineix una metodologia per seguir-ne el desplegament, amb reunions periòdiques perquè les parts adherides retin comptes del compliment dels compromisos i dels progressos aconseguits.

Tot i que Bargalló ha declinat detallar quines mesures són les que prioritzen de cara al curs 2019-2020, l'esborrany del document per al pacte contra la segregació escolar planteja la gestió dels possibles canvis de centre, els criteris per al seguiment de les assignacions d'ofici, la limitació de les matrícules fora de termini en centres socialment desfavorits, el procediment de detecció d'alumnat amb necessitats educatives especials i el procediment previ d'informació de places vacants als centres.

El Síndic assegura que són mesures molt concretes i viables i que se situen dins dels marges que ofereix l'actual ordenament jurídic. Bargalló ha assenyalat que si bé hi ha algunes mesures que requereixen d'una partida pressupostària, n'hi ha d'altres que no. “El Departament no podrà al·legar mai la manca de pressupost per no fer-les, sinó que les haurà de fer”, ha afirmat el conseller, que ha afegit que algunes d'aquestes mesures, tampoc sense concretar de quines es tracta, són “molt fàcils d'aplicar” i que poden tenir “resultats efectius molt ràpids i molt bons”.

El titular d'Ensenyament ha coincidit amb el síndic que la segregació escolar és un “problema del nostre sistema educatiu” i que “les mesures per a l'equitat són una necessitat”. Amb tot, Bargalló ha advertit que “mentre hi hagi segregació en la societat, és impossible pensar en la desaparició absoluta de la segregació escolar”. “L'escola és una eina de lluita contra la segregació social, però no és l'única i no hem de posar en l'escola la responsabilitat única per lluitar contra la segregació social”, ha puntualitzat.

Participants a la reunió

A banda del Síndic, el Departament d'Ensenyament i representants dels grups parlamentaris, han assistit a la reunió les entitats Agrupació Escolar Catalana, Associació Catalana de Municipis, Associació de Centres Autònoms d'Ensenyament de Catalunya, Associació de Professionals de Serveis Educatius de Catalunya, Federació Catalana de Centres d'Ensenyament, Federació de Municipis de Catalunya, Comissions Obreres de Catalunya, Unió General de Treballadors de Catalunya, Federació d'Ensenyament d'Unió Sindical Obrera de Catalunya, Unió de Sindicats de Treballadors de l'Ensenyament de Catalunya, Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de l'Ensenyament Secundari, Federació d'Associacions de Pares d'Escoles Lliures, la Confederació Cristiana d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya i la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article