Més de 351.000 infants i joves participen en unes 6.200 activitats de lleure aquest estiu

La Generalitat destina 1,1 milions d'euros en beques per a joves en situació de vulnerabilitat


Més de 351.000 infants i joves participen aquest estiu en un total de 6.194 activitats de lleure a tot Catalunya. Del total de joves, 41.947 ho fan com a monitors i directors dels esplais mentre que els 309.171 restants són participants. El 72% de les activitats són casals de vacances, seguit de colònies (16%), acampades (18%), rutes (3%) i camps de treball (1%). Encara no s'ha esgotat el període de notificacions però ja hi ha un 2,5% més d'inscrits que en tot l'estiu de l'any passat.

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda del Govern, Pere Aragonès, ha donat a conèixer les xifres durant la visita al camp de treball que es fa a Vilobí d'Onyar (Selva) a les sitges ibèriques de Can Serra. Aragonès ha destacat la importància que els joves participin en activitats d'educació en al lleure perquè “contribueixen al creixement integral de la persona, a la transmissió de valors i a la cohesió social”.

Aquestes activitats d'educació en el lleure que es fan aquest estiu a tot Catalunya estan organitzades per les entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de pares i mares, empreses i institucions.

En una visita al camp de treball d’arqueologia Les sitges ibèriques de Can Serra de Vilobí d’Onyar (Selva), i acompanyat per la directora general de Joventut de la Generalitat, Marta Vilalta, el vicepresident ha explicat que aquest volum de notificacions ja supera les assolides en el conjunt de l’estiu passat, en què 301.342 nois i noies acompanyats per 41.330 monitors van participar en 6.232 activitats arreu del país. “L’any passat aquestes xifres van suposar un rècord històric de participació i enguany ja s’han superat”, ha afirmat Aragonès.

En aquest sentit, ha destacat també la importància que els joves participin en activitats d’educació en el lleure perquè “a través de la convivència i la relació amb l’entorn, contribueixen al creixement integral de la persona, a la transmissió de valors i a la cohesió social”.

Per altra banda, ha explicat que la Generalitat destinarà enguany 1,15 milions d'euros en beques per a uns 8.400 infants i joves en situació de vulnerabilitat perquè també es puguin beneficiar d'aquestes activitats de lleure en el període de vacances escolars, ja siguin activitats de les entitats de l'educació en el lleure com les colònies de L'estiu és teu que impulsa la Generalitat.

59 camps de treball i colònies a 21 albergs

Durant la visita d’aquest dimecres, el vicepresident ha conegut de primera mà el camp de treball que es fa a Vilobí d'Onyar on hi participen 24 joves de 14 a 17 anys. Es tracta d'una excavació per recuperar uns sitjars de l’època ibèrica descoberts el 2004.

Aquest és un dels 59 camps de treball organitzats per Joventut aquest estiu a Catalunya. En total hi participen 1.218 joves que fan tasques voluntàries relacionades amb el medi ambient, l’arqueologia, l’acció social, l’intercanvi cultural o la memòria històrica.

A més dels camps de treball, el Govern també organitza a través de l’Agència Catalana de la Joventut les colònies de L’estiu és teu! que tenen lloc en un total de 21 albergs de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya en les quals hi participen 6.691 infants i joves de 5 a 16 anys.

Campanyes per a situacions d'emergència i prevenció de ‘bullying’

Per segon any consecutiu, organitzadors i participants tenen material divulgatiu amb recomanacions en prevenció i salut i consells per afrontar en cas de situacions d'emergència. La campanya es diu 'Anem preparats' i tot el material està disponible per a mòbils.

De forma paral·lela, Joventut també ha reforçat la formació entre les entitats, escoles educadores en el lleure i empreses del sector per prevenir i combatre el bullying i els abusos sexuals en aquest tipus d'activitats. Entre el material pedagògic disponible, hi ha la guia Orientacions i Recursos Pedagògics alhora que s'ha difós una infografia on s'inclouen els telèfons d'atenció especialitzats.

I en l'àmbit de la seguretat, la Direcció General de Joventut juntament amb la Direcció General de Protecció Civil tenen establert un sistema d’alerta per poder atendre amb rapidesa i diligència qualsevol eventualitat que es produeixi en una activitat de lleure amb persones menors d’edat. D’acord amb el protocol establert, el CECAT emet avisos mitjançant SMS als responsables de les activitats per alertar de temporals o altres incidències, fet que permet adaptar la planificació de les activitats a les circumstàncies meteorològiques i anticipar possibles problemes de seguretat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article