ECAS exigeix al Govern que “unifiqui criteris” per resoldre les “disfuncions i mancances” de la Renda Garantida

El conseller Chakir el Homrani es compromet a treballar amb les entitats socials per millorar l’aplicació de la prestació


Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) exigeix al Govern que “unifiqui criteris“ per resoldre les sol·licituds de la Renda Garantida. Així ho ha reclamat aquest dijous en un reunió amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, on han presentat un informe en què s'analitza en profunditat les “disfuncions i mancances” que la conselleria està tenint per implementar la prestació amb totes les garanties.

La delegació d’ECAS, encapçalada per la seva presidenta, Sònia Fuertes, ha plantejat també qüestions com la lluita contra la pobresa, l’exclusió i les desigualtats, l’acollida dels joves migrants sense referents familiars i el reforç de les polítiques de suport a les famílies, entre d’altres.

El conseller el Homrani ha explicat que “la intervenció del 155 ha impossibilitat fer avançar el reglament de la Llei de Renda Garantida”, malgrat que mesos enrere fonts de la conselleria sempre van negar que la intervenció de l'Estat entorpís l'aplicació de l'ajut. A més, ha assegurat que tenen la Renda Garantida “com a prioritat”. “Hem posat en marxa tots els mecanismes per millorar algunes disfuncions que hem detectat”, ha afirmat.

En concret, el conseller ha explicat a ECAS que ja hi ha dos grups de treball en funcionament: un del reglament, que ha de ser la peça clau de la Llei, i un altre de coordinació i treball territorial entre les entitats, el SOC i els serveis socials municipals. “Treballem amb la màxima intensitat possible per ajustar la implementació i fer avançar aquest nou dret social conquerit”, ha dit el conseller.

Per a ECAS, en canvi, tot i que valora “l'esforç realitzat” per engegar la Renda Garantida, “se n’ha fet una interpretació massa restrictiva, amb disparitat de criteris i un alt nombre de denegacions que contradiu l’objectiu de la pròpia norma d’assegurar a tothom uns ingressos mínims per viure dignament”.

L'entitat també ha recordat el caràcter “d’emergència social” que va motivar el Ple contra la pobresa que el Parlament va celebrar el 2016 i la Resolució 17/XI del Parlament. També ha compartit amb la conselleria les conclusions del darrer informe Les veus de la pobresa des de dins, que evidencia la necessitat de polítiques preventives i transformadores per evitar l’alt cost personal, social i econòmic que suposen les desigualtats i l’exclusió.

Un gir en les polítiques socials

A més, a la reunió també hi ha assistit la directora de la DGAIA, Georgina Oliva, i el director general d'Economia Social, Josep Vidal, que ha servit per posar sobre la taula algunes altres qüestions que preocupen a les entitats que treballen amb els col·lectius en situació de vulnerabilitat i “reclamar un gir en les polítiques socials“. “Cal superar l’assistencialisme i apostar de forma decidida per la prevenció i el compliment dels drets socials”, ha asseverat la presidenta de l'ECAS, Sònia Fuertes.

En aquest sentit, des d'ECAS han assegurat que el principal repte es troba en l'atenció als joves migrants sense referents familiars i han afirmat que volen contribuir a donar-hi una “resposta adequada” mitjançant un dispositiu d’atenció específic a la Ciutat de la Justícia dissenyat conjuntament amb la FEDAIA. 

Durant la trobada s’han abordat també les polítiques familiars i d’infància, per a les quals ECAS demana major inversió amb especial atenció als serveis socials vinculats a la reproducció i les tasques de cura, les polítiques d’ocupació i les mesures per afavorir la reinserció en l’àmbit de l’execució penal, entre altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article