La Taula del Tercer Sector exigeix al Govern que recuperi les lleis socials suspeses “el més aviat possible”

El president Quim Torra es compromet a elaborar un nou pla de suport a l'acció social per al primer trimestre del 2019


La Taula del Tercer Sector ha reclamat aquest dijous al Govern que fixi com a prioritats la recuperació de les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional i el desplegament amb garanties de la Renda Garantida. Així ho ha expressat la federació d'entitats socials després d'una reunió amb el president Quim Torra, en què s'ha compromès a elaborar un nou Pla de suport al Tercer Sector Social per al trimestre de l'any 2019. També ha coincidit Torra en la necessitat d'abordar la cronificació de la pobresa “de manera integral, transversal i coordinada amb les entitats”.

Així, pel que fa a les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional, la Taula del Tercer Sector reclama que es recuperin “el més aviat possible”, perquè han de poder desplegar-se mesures urgents per fer front a l'emergència en l'àmbit de l'habitatge. Consideren que no es pot endarrerir més l'aplicació d'una llei que va ser impulsada a través d'una iniciativa legislativa popular impulsada per les entitats i que va ser aprovada per unanimitat.

A més, recorden que la Llei prohibia executar un desnonament sense oferir abans un lloguer social i recollia la possibilitat de sancionar els grans tenidors d’habitatge. Mesos després de la suspensió de la Llei 24/2015, el Parlament va aprovar la Llei de mesures de protecció de dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió residencial, que també quedar suspesa.

Així mateix, consideren les entitats socials que cal “un desplegament total” de la Renda Garantida i reclamen poder tenir “un paper clau” en la seva implementació. Això implica, segons la Taula del Tercer Sector, que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies deixi que les entitats participin de la planificació, gestió i acompanyament dels plans d'inserció laboral i inclusió. A més, també reclamen que s'informi i s'acompanyi les persones sobre com tramitar la prestació i exigeixen que l'ajuda permeti “arribar al màxim de persones susceptibles de ser-ne beneficiàries”.

Per tot plegat, reclamen al president Torra un nou Pla de Suport al Tercer Sector que permeti enfortir l'acció social a Catalunya, i a través del qual les entitats puguin participar en la realització i avaluació de proves pilot, puguin replantejar la cartera de serveis socials o treballar de forma comunitària l'impuls de polítiques socials. L’últim pla es va signar el juliol de 2016 i, per això, està previst que a partir del setembre es faci l'avaluació de l'anterior pla de suport i que, en paral·lel, ja es pugui anar treballant en el nou, que estaria enllestit en el primer trimestre de 2019.

Més suport per acompanyar les persones migrades i refugiades

La Taula del Tercer Sector també reclama l'elaboració d'un pla d'actuació que permeti donar resposta a les persones refugiades i migrades a mitjà i llarg termini. Això inclou, segons les entitats, augmentar els recursos econòmics per poder garantir “les màximes condicions de dignitat” en l'atenció i l'acompanyament d'aquestes persones. A més, també considera la plataforma d'entitats que cal intensificar les accions de visibilització.

També exigeix la Taula del Tercer Sector que es reprengui la comissió de seguiment de les mesures del ple de pobresa, que no es reuneix des de l'abril del 2017. Recorden que aquesta comissió ha d'abordar la pobresa infantil, les necessitats alimentàries, la inclusió i cohesió social, la pobresa energètica, el sensellarisme, les polítiques d’habitatge, d’ocupació o l'atenció a les persones amb discapacitat, entre d'altres. Entre aquestes polítiques transversals, la plataforma d'entitat també considera que cal impulsar el dret a l'accessibilitat i polítiques que recullin la perspectiva de gènere.

Una nova normativa per als contractes de serveis a les persones

L'entitat també ha recordat al president Torra que diverses normatives europees reclamen als Estats membres afavorir, amb una nova llei de contractació, les entitats socials per sobre de les empreses privades en tots aquells contractes que tinguin per objectiu atendre les persones, ja sigui en l'àmbit social com en el sanitari. Aquestes noves lleis catalanes s'haurien d'haver aprovat i engegat ja, motiu pel qual reclamen que s'impulsin d'una vegada per totes per adequar-se al marc europeu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article