El programa Vincles per acompanyar la gent gran de Barcelona arribarà als 1.000 usuaris a la tardor

De les 597 persones usuàries que utilitzen aquest servei actualment, 484 són dones i 113 són homes


El servei Vincles, destinat a pal·liar la solitud emocional i social de les persones de 65 anys o més que impulsa l'Ajuntament de Barcelona, arribarà als 1.000 usuaris al mes de setembre. De les 597 persones usuàries que utilitzen aquest servei actualment, 484 són dones i 113 són homes. La mitjana d’edat és de 82 anys. Per districtes, la majoria de les persones viuen a Eixample i Sant Martí, els dos districtes on es va començar a implantar el Servei com a prova pilot.

Des que es va estendre al conjunt de la ciutat al març, el nombre d’usuaris s’ha incrementat un 30%, passant de 460 a 597. Durant aquests mesos, a més, s’ha anat consolidant el sistema mitjançant el qual els 40 centres de Serveis Socials de la ciutat i els 75 centres d’Atenció Primària de Salut de la ciutat són els principals prescriptors del Servei per a aquelles persones que compleixin el perfil.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha destacat que “l’objectiu de Vincles és donar eines a les persones grans per combatre la solitud no volguda afavorint un més gran contacte amb el seu entorn, però també la creació d’un nou entorn de persones grans amb les que poder descobrir noves experiències i amb les que fer noves activitats. I a la vegada, fer-ho aprofitant les tecnologies digitals i reduint la bretxa digital”.

Més de 3.000 videotrucades

Durant el mes de juny, el nombre de de videotrucades en les que han participat els usuaris de Vincles ha estat de 3.460, sent la funció més utilitzada. La mitjana de trucada que s’ha fet ha estat de tres minuts. En total, s’han fet 7.179 usos de la tauleta.

Respecte el nombre de grups d’usuaris que estan en funcionament, a 30 de juny hi ha 65 grups actius, amb una mitjana de 22 participants cada un d’ells. Els grups de formació, aquells creats per a l’aprenentatge d’uns coneixements concrets, són els més nombrosos. Se n’han fet 199 sessions i han tingut un total de 457 usos. Els segons més freqüents són els que es creen per proximitat o per pertinença al mateix barri. La resta s’agrupen per afinitats, i es poden trobar des de grups de cuina, cultura, memòria, humor, etc. Hi ha també un grup de mobilitat reduïda, i un grup format per persones més joves que la mitjana, que és de 82 anys.

Quant a les activitats de dinamització que s’han dut a terme, les principals són visites a entitats, recursos o serveis del barri, però també hi ha sortides a exposicions, museus, teatres o cinemes. A data d’avui s’han desenvolupat 152 activitats presencials. Quan comencen els grups el rol del dinamitzador és imprescindible, però a mesura que els membres van adquirint confiança aquest paper (depenent del grup) passa a ser més secundari.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article