El Mic és ara també un peluix terapèutic per a nadons sords

Una enginyera crea amb dos treballadors del canal 3/24 una joguina que ajuda al desenvolupament cognitiu dels bebès amb sordesa


La història de la Cristina García i la seva neboda, una nena amb hipoacúsia profunda, és una història amb valor social. Si a la història de la tieta i la neboda hi afegim un tercer element, pot encara augmentar aquest valor. Però, si a més, aquest element és un peluix de color carbassa que respon al nom de MIC, ja ho tenim tot apunt per tocar l’èxit.

La Cristina és enginyera tècnica de telecomunicacions, que actualment treballa al canal de televisió 324 com a tècnica de so. Allí va ser on va conèixer a Marc Sanclimens i Albert Comaposada, que la van ajudar a crear el peluix terapèutic per a nadons sords.

Quan els metges els van comunicar que la neboda de Cristina era sorda, la petita només tenia dos mesos i va ser un gran xoc per a tota la família. Era un món desconegut per a ells i tots es van bolcar per ajudar els nous pares. Tal com explica la Cristina en el blog Born To Be Pank, “al principi tot eren interrogants, entràvem en un món desconegut”.

La Cristina va animar la germana i la va acompanyar, junt amb la seva neboda, a les sessions de logopèdia i aviat es va convertir en un moment important per a les tres, una oportunitat de compartir temps juntes. “Ha estat molt emocionant poder veure l'evolució positiva de la meva neboda”, diu la Cristina. La nena ara porta dos implants coclears, és a dir, un conjunt d'aparells que transformen els senyals acústics en senyals bioelèctrics que estimulen directament el nervi auditiu quan l'orella interna un a cada orella.

El ninot lluminós

Els nadons emeten sons de forma innata i els van repetint perquè se senten a si mateixos. El problema amb els nadons sords és que, en no sentir-se, solen deixar d'emetre sons, fet que posa en perill el desenvolupament de la parla. Per aquesta raó, la teràpia es centra en mantenir la capacitat d'emetre veu voluntàriament i una de les eines que utilitzen els logopedes per a aquest fi és un ninot amb llum que s'activa manualment quan el nen emet un so.

Aquí va ser quan Cristina va pensar que aquest procés havia de poder-se automatitzar, de manera que la llum s'encengués de forma automàtica quan el nen parlés. Així que es va posar mans a l'obra amb el Marc i l'Albert, que fabriquen gadgets per millorar la vida de persones amb discapacitat. Junts van crear aquesta joguina terapèutica que funciona amb una placa d'Arduino programada per encendre el led del nas del Mic, quan el micro detecta un so.

Gràcies a aquest invent, fa uns mesos van guanyar el concurs de "Productes de suport i solucions de baix cost" organitzat per la Fundació Nexe, una fundació que treballa a favor de la infància amb pluridiscapacitat i les seves famílies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article