Vall d'Hebron prova un prebiòtic que millora els símptomes del gas intestinal

Els pacients que van mantenir el tractament van tenir una millora durant dues setmanes més de la seva finalització


L'Hospital Vall d'Hebron Barcelona Campus Hospitalari ha liderat un estudi que compara l'efecte d'una dieta baixa en residus fermentables (FODMAP) amb l'efecte d'un prebiòtic en la millora dels símptomes associats a la producció de gas intestinal com per exemple, la flatulència, la distensió abdominal o la sensació de plenitud. La investigació va comptar amb 40 pacients amb trastorns gastrointestinals i, segons l'Hospital Vall d'Hebron, s'ha pogut mostrar com el prebiòtic comença actuant de forma oposada a la dieta FODMAP però han aconseguit una millora molt similar ambdós en els símptomes. Per una altra banda, amb el prebiòtic l'efecte es manté fins dues setmanes després d'haver deixat de prendre-ho.

En l'estudi final hi van participar 40 pacients amb trastorns gastrointestinals, com ara la síndrome d'intestí irritable i la distensió abdominal. El tractament va tenir una durada de set setmanes i estava dividit en tres fases: una setmana de pretractament, quatre de tractament i dues de seguiment. Els pacients es van dividir aleatòriament en dos grups i un d'ells va seguir una dieta baixa en FODMAP mentre que l'altre grup se li va donar una dieta normal però administrant un prebiòtic diari. Durant aquesta segona fase, es va comprovar com els dos grups van experimentar millores molt similars. "Tot i això, en estudiar el metabolisme i la composició de la microbiota, es va veure que la dieta FODMAP i el prebiòtic exercien un efecte oposat: mentre que la dieta baixa en residus fermentables produïa un empobriment de la microbiota, el prebiòtic va produir una proliferació de bacteris beneficiosos", ha explicat el cap del Servei Digestiu de l'Hospital General Vall d'Hebron i cap del grup d'investigació en l'aparell digestiu, el doctor. Fernando Azpiroz.

En finalitzar les set setmanes, els pacients que havien estat seguint la dieta FODMAP van patir un efecte rebot, és a dir, que van augmentar novament els símptomes. En canvi, els pacients del grup que havia pres el prebiòtic, van mantenir la millora en els símptomes per dues setmanes més. Segons l'hospital, l'enriquiment de la microbiota que s'aconsegueix amb el prebiòtic explicaria perquè la millora en els símptomes persisteix després d'interrompre el tractament. "Tant la dieta FODMAP com el prebiòtic tenen un efecte similar mentre s'administren, però mentre que la dieta baixa en residus fermentables requereix una administració continuada amb el risc de produir dany en la microbiota a llarg termini, el suplement prebiòtic es podria donar de forma intermitent perquè l'efecte persisteix un temps després del tractament", ha conclòs Azpiroz.

Segons el doctor, el prebiòtic és un tipus de sucre que no es digereix en l'intestí prim, que passa el còlon on la flora intestinal el fermenta i el menja fent que aquest el serveixi de substrat als bacteris intestinals. "Té un efecte secundari, com és un producte fermentable, al principi del tractament augmenta el gas intestinal i poden arribar a augmentar els símptomes però, deu dies després, es produeix una adaptació dels bacteris intestinals que aprenen a consumir-lo i és doncs quan es veu l'efecte beneficiós en els símptomes", ha explicat.

El medicament ja es pot aconseguir en les farmàcies sota el nom de Bimuno de Clasado i el director de l'estudi ha comentat que esperen fer una investigació més amplia i multicèntrica perquè aquesta podria ser considerada una pilot. "Hem fet l'estudi amb una població petita i hem pogut demostrar el concepte però ara s'ha de corroborar amb més gent a més de veure si hi ha altres molècules o prebiòtics que també facin el mateix efecte", ha comentat el doctor.

"Hem vist que la dieta baixa en grasses té un efecte beneficiós i que un prebiòtic específic té un efecte similar així que el següent pas és plantejar-se què passaria si es combinés la dieta restrictiva més el prebiòtic. Potser els efectes beneficiosos de les dues alternatives s'uneixen i es prevén el possible efecte no beneficiós però això de moment serà el següent pas a fer en la investigació", ha afegit Azpiroz.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article