La Festa Major de Gràcia reforça les mesures de seguretat per evitar agressions masclistes

L’organització barcelonina resitua i augmenta els sanitaris per evitar espais allunyats, mentre millora la il·luminació de diversos carrers


La Festa Major de Gràcia de Barcelona reforçarà les mesures de seguretat per evitar que es produeixin agressions masclistes, segons ha anunciat l’Ajuntament durant la presentació de la programació de la festa, que se celebrarà del 15 al 21 d’agost. El regidor del districte, Eloi Badia, ha destacat que enguany hi ha una clara aposta per la “tolerància zero” a les agressions de caire sexual.

En aquest sentit, l’organització ha detallat que s’han incrementat un 10% el nombre de sanitaris, els quals s’han re situat per evitar punts solitaris, mentre també s’ha previst una millora de la il·luminació en diversos carrers i es tornarà a obrir un punt d’informació i assessorament sobre violència i assetjament masclista, amb un horari ampliat fins les 6h entre els dies 15 i 18. Aquestes mesures es recullen a la nova ‘Guia per unes festes lliures de masclisme a l’espai públic de Gràcia. Caminem cap a unes festes amb perspectiva de gènere’.

La programació de la Festa Major gracienca, presentada aquest dimarts, engloba gairebé un miler d’activitats i el guarniment de fins a 21 carrers. A banda de prevenir les agressions sexistes, un altre dels eixos que s’ha proposat l’organització és aconseguir una festa el màxim inclusiva possible. És en aquest sentit que, per exemple, novament s’activarà una aplicació de telefonia mòbil que permetrà a les persones invidents poder fer un recorregut pels carrers guarnits, alhora que es faran tallers i activitats de sensibilització.

Elena Carreras, pregonera

Pel que fa al pregó, el Districte de Gràcia i la Fundació Festa Major de Gràcia han escollit la doctora Elena Carreras, cap d'obstetrícia i ginecologia de l'Hospital Vall d'Hebron, per donar el tret de sortida a la festa el proper 14 d'agost. L’organització destaca que la relació de Carreras amb el barri va començar quan tenia 15 anys, a través del Centre Moral de Gràcia. Al mateix temps, l’elecció d’Elena Carreras, respon a la voluntat de “posar en valor les dones gracienques que hagin excel·lit en el seu camp professional”.

En aquest sentit, els organitzadors recorden que la pregonera d’enguany ha protagonitzat significatives fites mèdiques, com la reparació prenatal del fetus amb espina bífida -que només fan cinc hospitals arreu del món-, la prevenció del part prematur amb un pessari cervical que permet ampliar el temps del fetus dins de l'úter, o la recentment implantada cesària pro vincle per convertir aquesta intervenció en el més semblant possible a un part.

Novetats en la programació de la cultura popular

En relació a la cultura popular, s’estrenarà l’Àliga de Gràcia, una figura institucional que es presentarà el proper 15 d'agost al matí de Festa Major i que serà l’encarregada de fer els balls d’homenatge del Districte. També es presentarà el recentment creat Esbart Vila de Gràcia, alhora que enguany destaca el 25è aniversari dels gegants nous Pau i Llibertat.

Vigilància i neteja, serveis reforçats

D’altra banda, pel que fa a la vigilància de l'espai públic, hi ha previst un operatiu especial amb patrulles de la Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra dimensionades per garantir un desenvolupament de la Festa correcte i segur, mentre que l’organització ha acordat amb els carrers participants instal•lació de limitadors de so per respectar el descans dels veïns. En aquesta línia, s’optimitzarà la distribució d'altaveus, tarimes i altres dispositius per reduir-ne l'impacte del so en els habitatges.

Finalment, en relació a la neteja, s’ha previst un dispositiu un 125% superior al de la resta de l’any. El servei començarà a les 7h cada matí i continuarà a la tarda i sobretot a la nit per tal de fer una neteja en profunditat un cop acabades totes les activitats. En total treballaran unes 215 persones diàries, mentre es preveu el desplegament d’unes 1.750 papereres de cartró entre tots els carrers i places, reforçant alhora la recollida selectiva i orgànica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article