L'habitatge prefabricat, una solució temporal per evitar l’expulsió dels veïns de Barcelona

La iniciativa APROP arrencarà a finals d’any a Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí, els districtes amb més problemes de gentrificació


Disposar d’un habitatge digne no només és un aspecte clau per a la qualitat de vida sinó que és també un dret fonamental. Després de dècades de fomentar l’habitatge com un bé d’inversió, les conseqüències d’aquest tipus de polítiques especulatives no s’han fet esperar i els ciutadans de Barcelona, Catalunya i la resta de l’Estat han estat els primers perjudicats. Per revertir aquesta situació l’Ajuntament de Barcelona promou els Allotjaments de Proximitat Provisionals (APROP).

Es tracta, doncs, d'un nou model d’allotjaments de construcció ràpida que arrencarà a finals d’any a Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí, els districtes amb més problemes de gentrificació. Amb l'augment desproporcionat dels preus dels lloguers, no només hi surten perdent els veïns, que han de canviar de barri, sinó que el propi barri queda orfe d'històries i vivències. Per aquest motiu, s'ha determinat que la planta baixa dels nous edificis prefabricats, es destini a equipaments municipals o comunitaris oberts al barri. Aquests habitatges  s'emplaçaran en solars buits, que es distribuiran per diferents barris dels deu districtes de la ciutat.

D'entrada, el projecte té un pressupost de 5,3 milions d’euros i permetrà construir 92 allotjaments per a unes 250 persones. Aquesta iniciativa ha tingut una bona rebuda entre les entitats socials de la ciutat, amb tot, els veïns esperen que “realment sigui una mesura provisional”. Des del consistori assenyalen que el programa no substitueix les promocions que ja estan previstes i que suposen que a finals de mandat hi hagi un total de 4.000 habitatges fets o en procés. “La nova mesura és un complement a allò que ja està dissenyat o en marxa, però que per motius legals i burocràtics no pot entrar en servei amb tota l’agilitat que requeriria la situació de la ciutat”, asseguren.

A Barcelona - i a la resta de l'Estat-, l'habitatge públic representa només el 2%. La mitjana europea, en canvi, se situa entre el 15 i el 20%. Amb tot, Londres, Copenhaguen o Amsterdam són exemples de ciutats que compten amb projectes similars per promoure l'habitatge accessible.

Persones soles, parelles o famílies amb menors a càrrec, que tenen dificultats per accedir a l'habitatge a l'entorn on estan arrelats. Aquestes són les persones que podran accedir als habitatges dels Allotjaments de PROximitat Provisionals. Les persones que vulguin inscriure's al projecte hauran d'estar, prèviament, inscrites al Registre de sol·licitants d'habitatge de protecció oficial de Barcelona.

Un model d’habitatge transportable i sostenible

Construir un habitatge públic requereix entre sis i set anys, segons els casos, des que s’inicien les feines administratives fins que l’habitatge està preparat per entrar a viure-hi. Amb el nou sistema que proposa l’APROP aquest temps es redueix a uns nou mesos i això permet oferir una resposta temporal fins que les noves promocions entrin en servei.

A més, el fet que aquests allotjaments siguin transportables permet mobilitzar una sèrie de solars que actualment estan buits, a l’espera de construir els equipaments pels quals estan reservats, i que en cap cas seran substituïts. Segons asseguren fonts del consistori,

Reduir l'impacte ambiental també és un aspecte que contempla i prioritza el projecte, per aquest motiu, tots els materials que s'utilitzaran en aquesta construcció seran reciclables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article