Barcelona homenatja les famílies i les víctimes de l'atemptat del 17-A en el primer aniversari

L'Ajuntament ha impulsat el web ‘Memorial la Rambla 17-A’, que recull missatges i objectes de condol dels dies posteriors als fets


Barcelona acollirà el proper 17 d’agost l’acte de commemoració del primer aniversari dels atemptats a Barcelona i Cambrils, que va provocar 16 morts i més d’un centenar de ferits, amb el lema ‘Barcelona, Ciutat de Pau’.

L’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i la delegació del Govern de l’Estat a Catalunya, ha promogut i coordinat l’acte en record i solidaritat amb les víctimes dels atemptats terroristes del 17 d’agost, que se celebrarà a la plaça Catalunya, així com una ofrena floral a la Rambla.

En l’acte també hi haurà la presència institucional dels ajuntaments de Cambrils i Ripoll, així com Alcanar i Subirats. També es comptarà amb la presència de representants de Rubí, Sant Hipòlit de Voltregà, Vilafranca del Penedès i Saragossa, municipis on residien víctimes mortals, i membres de tots els cossos policials, serveis d’emergència i la resta de serveis públics que van ajudar en l’atenció als atemptats. En aquest acte, sense parlaments oficials, el protagonisme recaurà en els familiars de les víctimes dels atemptats i els ferits.

La jornada s'iniciarà a dos quarts d'11 del matí a la plaça de Catalunya de Barcelona i serà “auster, senzill i emotiu”, segons l'Ajuntament de Barcelona. La periodista Gemma Nierga conduirà l'acte, que també comptarà amb una interpretació musical a càrrec de les cinc Escoles Municipals de Música de Barcelona i del Conservatori Municipal.

En aquesta actuació musical hi participaran, de manera voluntària, un grup de més de 50 alumnes de les Escoles Municipals de Música. “El cant dels ocells”, interpretat per 5 violoncel·listes, un contrabaix i un piano de mitja cua obrirà l’actuació, que seguirà amb la lectura d’un text en els 7 idiomes de les víctimes mortals (català, castellà, anglès, francès, portuguès, italià, alemany). La lectura la faran persones que van participar en l’acte interconviccional que es va celebrar l’agost de l’any passat.

Prèviament està prevista una ofrena floral davant el mosaic de Joan Miró de la Rambla, al Pla de l'Os, amb familiars de les víctimes mortals.

 

El web “Memorial la Rambla 17A” recull el dol ciutadà

Després dels atemptats, persones de tot arreu van dipositar a la Rambla, de manera espontània, més de 12.000 objectes i documents com a mostra d’homenatge a les víctimes i suport a les seves famílies. Ara, coincidint amb el primer aniversari dels atemptats, s'ha posat a disposició de tota la ciutadania el web “Memorial la Rambla 17A”, que conté l’arxiu digital de totes aquestes ofrenes i dels llibres de condol per preservar la memòria col·lectiva i com a reconeixement de les víctimes.

L’objectiu final d’aquesta tasca, segons l'Ajuntament, ha estat poder dur a terme una “reconstrucció virtual” de “l’espai de memòria va ser la Rambla durant uns dies”.

La pàgina web barcelona.cat/memorialrambla17a és consultable per la ciutadania en tres idiomes: català, castellà i anglès. En aquest projecte hi han estat implicats el MUHBA, l’Arxiu Municipal Contemporani, la Direcció de Comunicació i el Districte de Ciutat Vella.

Així mateix, i en el marc de reforma de la Rambla de cara al 2019, l’Ajuntament de Barcelona treballa en una senyalització memorial integrada en el projecte de reforma de la Rambla, un element recordatori que evoqui l'atemptat, les víctimes i la solidaritat dels ciutadans en aquells moments.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article