Impulsen una plataforma per reclamar millores en la sanitat pública a Tarragona

Entre les peticions demanaran una comissió d’investigació per esclarir perquè s’han derivat usuaris a Barcelona per fer-se tomografies


Diverses entitats de Tarragona han constituït aquest dijous la Plataforma per una sanitat pública de qualitat amb l’objectiu de lluitar per millorar l’àmbit sanitari de la regió. S’hi ha sumat 50 entitats, més el centenar que ja formen part de la Coordinadora d’Entitats de Tarragona i, també, han rebut el suport de tots els sindicats i partits polítics, excepte la CUP, que no ha estat convidada a cap reunió, segons ha explicat “amb sorpresa” el partit polític, però celebren la creació de la plataforma.

Entre les reivindicacions demanaran una comissió d’investigació al Parlament de Catalunya per esbrinar quants pacients s’han derivat a Barcelona per fer-se la prova de tomografies (PET) quan aquest aparell es trobava a l’hospital Universitari Sant Joan de Reus.

A més, també reclamen la reobertura “immediata” del servei de radioteràpia a l’antic hospital reusenc aturat aquest estiu i exigeixen obtenir garanties per a la construcció del nou hospital Joan XXIII. “Volem que el nostre hospital sigui de referència, no volem el desmantellament”, ha asseverat el president de la CET, Ángel Juárez. “No és el nostre problema que hi hagi dèficit a l'hospital de Reus, no entrarem en les històries polítiques”, ha reblat.

La nova plataforma neix amb la voluntat d'aglutinar i sumar esforços per reclamar millores en la regió sanitària del Camp de Tarragona. En la reunió de constitució mantinguda aquest dijous a la seu de la Mediterrània i la Coordinadora d'Entitats de Tarragona s'hi ha aplegat més d'un centenar de persones, entre membres d'entitats socials, sindicats i representants dels partits polítics, entre ells els diputats Carles Castillo, Yolanda López i Jorge Soler o la regidora d'Iniciativa els Verds de l'Ajuntament de Tarragona, Arga Sentís.

“No volem anar sols, ni ser Supermans”, ha afirmat el president de la CET, qui ha assegurat que en la plataforma hi tenen cabuda tots els que vulguin “veure un canvi de veritat en la sanitat d'aquesta ciutat”. Entre els deu punts aprovats en la reunió destaquen la petició de la creació d'una comissió d'investigació al Parlament per esbrinar el nombre total de pacients derivat als hospitals barcelonins per fer-se proves amb l'aparell de tomografies.

“Hi ha 800.000 usuaris a Tarragona i ens trobem amb la sorpresa que hi ha una màquina d'última generació a Reus i s'han derivat usuaris a Barcelona. Això no es pot permetre”, ha asseverat Juárez. El president ha avançat que exigiran responsabilitats polítiques i les dimissions corresponents pels danys i perjudicis econòmics que han patit els usuaris per haver-se hagut de desplaçar fins a la capital barcelonina els últims cinc anys.

De fet, el president de la CET no ha negat que s'hi hagin realitzat proves, però ha constatat que s'ha fet de forma "molt dosificades i per interessos comercials", apuntant que s'han atès principalment usuaris de centres mèdics publico-privats del grup Sagessa.

D'altra banda, la plataforma també reclamarà la reobertura immediata de l'accelerador de l'antic Hospital de Reus, el qual va aturar la seva activitat aquest juliol. "Per 20.000 euros es pot tancar una màquina que està fent radioteràpia? Què estem de broma?", ha criticat Juárez. I en aquesta línia, ha vaticinat que si ningú protestés el servei podria romandre tancat per tal "d'evitar-se els sous de tres llocs de feina", ha dit.

Reclamen un compromís "ferm" per l'Hospital Joan XXIII de Tarragona

Des del col·lectiu exigeixen garanties fermes i per escrit del calendari d'execució de les obres del nou hospital tarragoní. “Fa tres anys que es parla del Joan XXII i seguim igual”, ha remarcat el president. “Volem que el nostre hospital sigui de referència” i que s'aturi el desmantellament de serveis soferts en els darrers anys.

“No s'ha de fer només nou sinó completar amb tots els serveis que han marxat, no és el nostre problema que hi hagi dèficit a l'hospital de Reus”, ha lamentat Juárez. Per tot plegat, ha exigit una major dotació econòmica per solucionar aquesta problemàtica sense que afecti l'hospital de Tarragona.

De fet, també demanen una dotació pressupostària extraordinària per reduir les llistes d'espera, que qualifiquen de “vergonyoses”, i activar el Centre d'Urgència d'Atenció Primària (CUAT) del cap de la Granja. També reclamen la creació d'una nova Unitat d'Hemodinàmica i l'ampliació de les habitacions d'aïllament invers a l'Hospital Joan XXIII i reduir la pressió dels professionals en la gestió del temps de les visites, entre altres. “Hem tingut molta paciència des de la coordinadora i altres entitats, hem deixat marge de confiança perquè estem vivint moments complicats de país, però ja han passat sis anys i hem dit prou”, ha reafimat Juárez.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article