ASPID estudia un model d'habitatge a Lleida per garantir l'autonomia de les persones amb mobilitat reduïda

L'entitat vol donar suport i serveis per cobrir necessitats bàsiques, més enllà d'adaptar el pis


L'entitat ASPID ha posat en marxa un projecte a Lleida destinat a definir, en primer lloc, i a fer realitat, en una fase posterior, el model d'habitatge amb suport més idoni per a persones amb discapacitat física, que superi les mancances dels models actuals i suposi un avenç important per garantir la vida independent d'aquest col·lectiu. En la recerca d'aquest nou model d'habitatge amb suport, l'entitat lleidatana considera fonamental potenciar al màxim la promoció de l'autonomia de la persona, la promoció de la vida independent de l'usuari, la integració en la comunitat i en el teixit social de la comunitat, i que tingui un format viable i sostenible.

“No es tracta només d'adaptar un pis sinó donar suport i uns serveis dins l'habitatge com ara atenció domiciliària, assistents personals, càtering o bugaderia perquè la persona pugui tenir el seu projecte de vida”, ha explicat la presidenta d'ASPID, Bibiana Bendicho. ASPID atén anualment unes 1.500 persones amb discapacitat física i compta amb uns 700 socis.

El projecte, aprovat per la darrera assemblea general de socis d'ASPID, inclou un estudi exhaustiu del perfil dels usuaris potencials, la revisió dels actuals models i, en funció dels resultats, la definició del model que es consideri més adequat. El treball d'estudi es desenvoluparà durant l'any 2018 amb diversos grups de treball on hi participen usuaris, famílies i professionals que definiran els criteris que cal aplicar en el nou model de servei.

En la primera fase del projecte es du a terme un estudi exhaustiu del perfil, les necessitats i les expectatives del grup de persones amb discapacitat física que poden ser susceptibles de requerir d'un servei d'habitatge amb suport.

Posteriorment, es farà una revisió en profunditat dels actuals models de serveis com ara residències o llars residencials i s'analitzarà si s'ajusten a les expectatives i necessitats reals de suport del col·lectiu. A més, es redactarà un avantprojecte d'anàlisi i proposta tècnica de l'habitatge amb suport per a persones amb discapacitat física que més s'ajusta a les necessitats dels usuaris. Finalment, es treballarà a perquè equipament pugui ser una realitat en un futur proper.

Igualment, l'entitat lleidatana aposta per desenvolupar un projecte d'habitatge que pugui donar resposta a totes aquelles persones amb discapacitat física que necessiten millorar l'equilibri entre la seva vida privada i comunitària i que no troben a Lleida els recursos que cobreixin aquestes necessitats.

El treball en aquest projecte implica tenir en compte la diversitat de les causes de la discapacitat física, les seqüeles que se'n deriven i el seu impacte en el dia a dia; aprofundir en el coneixement de les expectatives de les persones interessades, i valorar els possibles formats d'habitatges que donarien resposta als punts anteriors, així com els serveis que podrien incloure.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article