Envellir a Catalunya en cinc dades: una població longeva amb recursos insuficients

Gairebé una quarta part de la societat catalana té més de 65 anys i un 20% de la gent gran viu en situació de vulnerabilitat


Quantes persones majors de 65 anys hi ha a Catalunya? Quines ajudes rep la gent gran? Quant costa una residència? Hi ha places públiques suficients? Al 'Social.cat' recollim algunes dades imprescindibles en cinc punts per entendre com és envellir a Catalunya. Les dades constaten que els 1.844.000 milions de persones més grans de 65 anys es troben amb recursos insuficients per atendre les seves necessitats, malgrat els esforços de l'Administració i les entitats.

1. Una població molt longeva. A Catalunya hi ha 1.382.000 milions de persones avis i àvies d’entre 60 i 79 anys i 462.000 de més de 80 anys. Això suposa el 24,4% de la població de Catalunya. Gairebé el 60% són dones. Els que superen els 100 anys són ben pocs, però Catalunya és una de les parts del món amb més longevitat: segons les dades de l’Idescat del 2016, hi havia 325 homes i 1.550 dones.

2. La soledat dels més grans. Tal com recorda l’associació Amics de la Gent Gran, l’increment de l’esperança de vida ha comportat un fort envelliment de la nostra societat, que afecta, com hem vist en les dades, més a dones que a homes. Això desencadena tres conseqüències que cal combatre: la soledat, la dependència física i psíquica i una situació econòmica precària. La soledat es defineix com l’absència de suport afectiu, que fa que les persones grans encara se’n ressentin més dels problemes que pateixen. Per això, hi ha associacions que fomenten el voluntariat que acompanya la gent gran. La dependència física o psíquica sovint s’expressa en problemes d’oïda, de visió, de mobilitat o en malalties greus com la demència o l’Alzheimer.

3. El 20% de la gent gran viu en situació de vulnerabilitat. Darrerament, a més, per culpa de la crisi, moltes persones grans són víctimes de la pobresa i no poden cobrir les necessitats bàsiques, alhora que han de cuidar de les seves famílies. Així, segons les darreres dades de l’Institut Nacional d’Estadística que recull un informe de l'Observatori Social de La Caixa, el 20,1% de les persones més grans de 65 anys a Espanya viuen en cases en situació de vulnerabilitat residencial extrema i acumulen greus problemes d’habitatge, com ara no tenir aigua corrent o viure en edificis en mal estat, sense una bona calefacció o amb problemes d’accessibilitat. A més, el 37,1% d’aquestes persones viuen en ciutats d’entre 10.000 i 100.000 habitants.

4. La manca de residències públiques i l’elevat preu. A Catalunya hi ha un total de 59.635 places en residències de gent gran per a les 1.844.000 persones grans que hi ha a tot el territori. D’aquestes places, el 60% són en places privades, el 23% són d’iniciativa social i només el 17% són públiques. De fet, Barcelona va xifrar aquest juliol per primer cop el dèficit d’inversió en residències públiques: falten 2.780 places i acumula 18 milions de sobrecost. Actualment gairebé 4.000 persones estan a casa seva a l’espera d’una plaça pública a la ciutat, i tot apunta que aquesta xifra seguirà augmentant. A aquesta manca de places públiques, s’hi sumen els preus excessius: la plaça per a una persona amb Grau I de dependència costa uns 964,48 euros; la de Grau II, uns 1.176,71 euros; i una de Grau III, uns 1.201,85 euros. A les residències privades, aquest preu pot augmentar fins a superar els 1.800 euros.

5. La violència invisible. La violència masclista, és clar, també afecta la gent gran. Entre el primer i el segon trimestre del 2018, el Departament d’Interior va xifrar en 486 els fets detectats de violència masclista o domèstica a persones més grans de 65 anys sense trencament de condemna. En 62 casos, l’agressor va trencar la condemna. En total, es van registrar 470 denúncies i es van detenir 53 agressors. El nombre de víctimes puja fins a les 487, 322 dones i 165 homes. La major part (376) es concentren en la franja dels 65 als 79 anys, però també n’hi ha 102 en la franja dels 80 als 89 anys i nou en majors de 90 anys. De víctimes mortals només n’hi ha hagut una.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article