Les quatre grans peticions d’Arrels per a les persones sense llar, no només a l’estiu

La fundació subratlla que “viure al carrer és dur tot l’anyˮ i reclama propostes que vagin més enllà de plans d’urgència en èpoques de fred i calor


En qüestió d’una setmana dues persones sense llar han mort a causa de les elevades temperatures, a Catalunya. El divendres 3 d’agost, el servei d’emergències mèdiques va traslladar a l’Hospital Clínic de Barcelona un home de mitjana edat afectat per les elevades temperatures i va acabar morint. El mateix va passar a Tarragona, on dissabte 4 d’agost va morir un altre home per un cop de calor. Ara bé, no només l’estiu és una època dura per a les persones que no tenen una llar.

La Fundació Arrels ha emès un comunicat en què denuncia que les Administracions només donen resposta a través d’“operacions fredˮ o “operacions estiuˮ, i en canvi no fan “polítiques integrals que mirin a mig i llarg terminiˮ ja que “viure al carrer és dur tot l’anyˮ.

“Viure al carrer significa per a la persona estar exposada a molts riscos: fred, pluja, calor… Però també violència, no poder prendre medicació si la necessita, no poder cobrir les necessitats bàsiques, haver d’afrontar situacions arriscades, etc.”, afegeix Arrels en el comunicat. És per això que l’entitat proposa quatre grans mesures per aconseguir que no quedi ningú dormint al carrer.

1. Obrir espais nocturns d’acollida de baixa exigència. És a dir, espais poc massificats i en els quals la persona es pugui quedar el temps que necessiti. Demanen que siguin “espais que s’ubiquin en tots els barris dels municipis, obrin durant tot l’any, s’adaptin a les necessitats de les persones i permetin conèixer i establir vincles amb cada persona de manera individual”.

2. Habilitar més espais de dia de proximitat. Actualment ja n’existeixen alguns, però demanen que estiguin vubicats a cada barri i que ofereixin serveis com dutxes, consignes per guardar les pertinences, sala d’estar climatitzada, etc”. Durant els mesos de més calor i fred servirien perquè les persones que no tenen on anar es poguessin resguardar.

3. Mirar més enllà de la temperatura com a criteri per activar recursos i protocols. Arrels argumenta que això “provoca que l’accés a l’allotjament sigui encara més inestableˮ.

4. Habilitar recursos d’allotjament que mirin a mitjà i llarg termini. L’entitat reclama que aquests donin “estabilitat a la persona i protecció de la calor, del fred, de la pluja, de la violència i d’altres riscos”. A Catalunya una setantena de municipis disposen de recursos habitacionals i centres de curta estada però “pocs municipis han aportat per l’habitatge estable i assequibleˮ, subratlla Arrels.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article