Barcelona fa una crida per augmentar el nombre de ‘famílies col·laboradores’

Durant l’any 2017 un total de 52 infants diferents van ser atesos de manera temporal i voluntària per alguna de les 76 famílies que hi havia inscrites


Barcelona ha fet una crida a la solidaritat per augmentar el nombre de persones que participen al Servei de Famílies Col·laboradores, que actualment el formen 78 unitats després que durant el darrer any s’hagin inscrit 14 de noves. El servei, que es va crear fa 35 anys de manera pionera a Barcelona, va néixer per resoldre les dificultats per les quals passen algunes famílies que veuen limitada la seva capacitat de cura i atenció dels seus fills i filles, ja sigui per motius de salut o per problemes de conciliació.

Durant l’any passat 52 infants diferents van ser atesos per aquesta via, com a mínim un cop l’any. En els mesos que portem de 2018 han sigut 36 les famílies activades en algun moment i 46 els infants atesos.

Aproximadament un 52% d’aquestes col·laboracions es produeixen durant el cap de setmana, el 7% en períodes de vacances escolars, el 36% en horari entre setmana i només un 5% en un període de convivència (aquelles que impliquen l’estada del menor a la llar de la família col·laboradora perquè la família no pot ser present en cap moment).

Les línies mestres del projecte passen per mantenir l’infant tan a prop del seu entorn com sigui possible, que estigui en col·laboració el temps necessari per cobrir la necessitat que motiva el servei, que sigui un acord mutu entre totes les persones implicades i que la família col·laboradora ho faci només amb una motivació de solidaritat.

La possibilitat de col·laborar és flexible i s’adapta a la disponibilitat de temps que tingui cada persona. Pot ser unes hores al dia, caps de setmana, amb o sense pernocta i també durant el període de vacances. Les famílies col·laboradores són prèviament validades per l’equip tècnic municipal del Servei, format per una treballadora social i una psicòloga, que també els dona orientació, seguiment i suport durant tot el temps que tenen un infant a càrrec.

Un servei de com a màxim sis mesos

El Servei de Famílies Col·laboradores pot ser demanat pels professionals que treballen amb l’infant i la seva família en el dia a dia, ja sigui en centres de Serveis Socials, centres d’Atenció Primària, serveis d’Inserció Social, escoles o equips d’atenció a la infància i l’adolescència, entre d’altres.

Les col·laboracions poden durar com a màxim sis mesos, tot i que passat aquest període es valora conjuntament amb la persona referent que fa la demanda si cal fer una nova sol·licitud, en cas que la necessitat segueixi vigent. Ara bé, la majoria de les col·laboracions són curtes, al 2017 el 63% de les estades van ser d’entre tres i sis mesos, i un 25% de com a màxim un mes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article