El Banc de Sang alerta que està un 10% per sota de les reserves necessàries per passar l’estiu

L'onada de calor d'aquest mes d'agost ha accentuat la davallada de donacions


A l’estiu les donacions de sang baixen al voltant d’un 30% respecte la resta de l’any. Per fer front a aquesta situació, cada estiu el Banc de Sang i Teixits posa en marxa una campanya per demanar a la ciutadania que abans que marxi de vacances doni sang. A principis de juliol l’organització va calcular que necessitaria 35.000 donacions per passar l’estiu i a hores d’ara en porta 17.757.

“Aquests dies, enlloc de baixar un 30% hem baixat fins un 40%. Estem subministrant més sang de la que recollim, però de moment encara tenim les reserves bé”, ha explicat la responsable de donació del Banc de Sang, Roser Vallès, que ha atribuït aquesta davallada a l’onada de calor d’aquest mes d’agost. Això significa que les reserves d’estiu estan aquesta setmana un 10% per sota de les que consideren imprescindibles per garantir qualsevol imprevist.

Les donacions d’aquesta època de l’any passat, per exemple, van ser “molt importants” per poder atendre les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, ha comentat Vallès. “Ara veiem que el temps torna a la seva normalitat i esperem que torni a passar al 30%”, ha afegit.

Sobretot, ha apuntat Vallès, “falten plaquetes”, que són un dels tres components de la sang. El plasma es pot congelar i, en cas de necessitat, el compren als Estats Units; els glòbuls vermells duren 42 dies a la nevera, per tant, és un marge més gran; en canvi les plaquetes caduquen al cap de cinc dies de la donació i es necessita una mitjana d’entre 4 i 5 donacions per aconseguir-ne una dosi. “Les plaquetes són imprescindibles pels pacients amb càncer; cada dia necessitem entre 800 i 1000 donacions”, ha explicat Vallès.

Per això l’organització fa una crida perquè la ciutadania s’apropi als hospitals i a les campanyes de donació organitzades arreu de Catalunya -60 cada setmana- i es puguin assolir les 17.243 donacions restants per cobrir les necessitats de l’estiu.

La sang caduca i calen donacions diàries per atendre els pacients, per la qual cosa és imprescindible mantenir de forma permanent les reserves de sang. La responsable de donacions del Banc de Sang i Teixits ha recordat, a més, que, “si es viatja a fora d’Europa, no es pot donar sang fins al cap d’uns mesos”, la qual cosa endarrereix les donacions. “Faig una crida perquè tothom qui pugui vingui a donar sang abans d’anar de vacances. A més, s’emportaran una bossa moníssima per omplir d’experiències durant el viatge”, ha assenyalat Vallès.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article