Salut eleva a 23 el nombre de víctimes mortals per un cop de calor a Catalunya

Es tracta de tretze homes i deu dones, d’entre 41 i 100 anys d’edat

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), ha confirmat la mort d’un total de 23 persones atribuïbles a cop de calor a tot Catalunya aquest estiu.

Així, entre els dies 24 de juliol i 13 d’agost de 2018 s’han notificat a la xarxa de vigilància epidemiològica 67 casos de persones afectades per quadres que complien la definició de cop de calor. Tan sols quatre dels casos –dos dels quals van morir- han resultat afectats per les temperatures assolides abans d’aquest episodi d’onada de calor, que es va iniciar el dia 2 d’agost, i que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va donar per finalitzat el 7 d’agost.

De les 23 víctimes mortals, tretze eren homes i deu, dones, d’edats compreses entre els 41 i els 100 anys. Totes tenien factors de risc previs que podien predisposar a patir el quadre clínic de cop de calor: perquè presentaven patologia de base o perquè estaven fent activitats a l’aire lliure amb temperatures elevades. En aquest sentit, deu de les persones mortes van presentar el quadre al domicili i tretze al carrer, sis de les quals estaven realitzant activitats laborals o esportives.

Respecte a la distribució geogràfica de les defuncions, onze es van localitzar a la ciutat de Barcelona, sis a la resta de la demarcació de Barcelona, una a Girona, una a Lleida i quatre a Tarragona-Terres de l’Ebre.

D’altra banda, entre el 2 i el 8 d'agost –un dia després de la finalització de l’episodi de calor–, el 061 CatSalut Respon va atendre un total de 453 trucades relacionades amb aquesta onada de calor, incloent consultes telefòniques i mobilització de recursos del SEM.

Símptomes i definició del cop de calor

Segons explica la mateixa Agència de Salut Pública de Catalunya en el POCS, un cop de calor es dona “quan una persona produeix una quantitat de calor que no pot eliminar a través de la suor o amb la dilatació dels vasos sanguinis. Això apareix quan s’arriba a temperatures molt extremes. És una malaltia greu, caracteritzada per una temperatura corporal igual o superior a 40ºC i alteracions del sistema nerviós central, que poden provocar deliri, convulsions o coma, com a conseqüència de l’exposició a la calor ambiental o a l’exercici físic extrem”.

En cas d’onada de calor, el Departament de Salut recomana a tota la ciutadania hidratar-se de forma continuada -tenint cura especial les persones grans-, evitar sortir en les hores de més calor, limitar l’activitat física intensa i passar un mínim de dues hores al dia en espais climatitzats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article