Menors estrangers no acompanyats aprenen pautes per una vida independent a Santa Maria de Gimenells

És l'únic pis d'autonomia a Lleida, que funciona com a “pont entre l'adolescència i la vida adulta”, i en menys d'un any ja n'ha acollit 14


La Fundació privada ‘Obra Tutelar Agrària’ va posar en funcionament l'octubre passat un habitatge a Santa Maria de Gimenells (Segrià) per acollir menors estrangers no acompanyats d'entre 16 i 18 anys. Hi ha diversos centres d'acollida a la demarcació de Lleida però aquest és l'únic pis d'autonomia i es va crear per donar resposta a l'augment d'arribades d'aquests joves, procedents majoritàriament del Marroc i Algèria.

Catalunya va rebre 1.489 menors estrangers no acompanyats el 2017 i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies calcula que el 2018 s'arribarà als 2.500. El pis de Santa Maria de Gimenells té capacitat per a vuit joves i en menys d'un any ja n'ha acollit 14, ja que s'hi estan fins que assoleixen la majoria d'edat.

Durant la seva estada aprenen l'idioma i pautes per una vida independent. També reben cursos formatius per poder inserir-se al món laboral. “Es tracta de fer de pont entre l'adolescència i la vida adulta”, explica la directora dels habitatges, Marta Angrill.

Catalunya va rebre 1.489 menors no acompanyats el 2017, una xifra que suposa més del doble dels 684 de l'any anterior i els 377 del 2015. La Generalitat calcula que aquest 2018, la xifra de menors no acompanyats que arriben a Catalunya podria arribar als 2.500. Tot i que el 90% dels menors arriben directament a Barcelona atrets per la fama de la ciutat, finalment només s'hi queden una quarta part.

Al principi no volen marxar-ne, però la insistència i convicció dels treballadors socials, fa que acabin preferint estar en zones més rurals, similars als seus pobles d'origen del Marroc, amb condicions d'allotjament i d'integració molt millors que a la capital.

Una de les opcions que tenen des de fa poc menys d'un any és el pis d'autonomia de Santa Maria de Gimenells. Aquí, els nois es formen en matèria d'idioma i laboral, per a assolir l'aprenentatge imprescindible per accedir al mercat de treball amb millors possibilitats d'obtenir una ocupació qualificada i duradora.

Així mateix, aprenen a realitzar tasques de la llar i s'han d'ocupar de la gestió domèstica i de la pròpia organització personal, amb l'objectiu que quan surtin del circuit de protecció de menors siguin plenament capaços d'autogestionar-se. Tot aquest procés el fan amb acompanyament i supervisió d'educadors les 24 hores del dia.

Khalid Baihri, un dels joves extutelats de Santa Maria de Gimenells, treballa ara als camps de nogueres de la fundació | Laura Cortés (ACN)

Projecte ‘Cultiva i Educa’ per extutelats

Per als joves extutelats majors d'edat també se'ls ofereix la possibilitat de treballar al camp ja que la fundació compta a Santa Maria de Gimenells amb terrenys agrícoles amb 10.000 nogueres. Dels sis joves que ja han abandonat el pis assistit, un d'ells ha trobat feina gràcies al projecte Cultiva i Educa, gestionat per la mateixa fundació. Funciona com a empresa social i es dedica al cultiu i venda de la nou a les seves instal·lacions. Un altre jove hi començarà a treballar al setembre.

Khalid Baihri és marroquí i un dels primers usuaris de l'habitatge de Santa Maria de Gimenells per a menors estrangers no acompanyats. Hi va arribar l'octubre de 2017, quan es va obrir, i s'hi va estar fins al 14 de gener d'aquest any, quan va fer 18 anys. Després, la fundació li va trobar un lloc en un pis de Càritas, on va conviure amb altres persones durant sis mesos, i des de fa tres setmanes viu i treballa als camps de nogueres de la fundació, a Santa Maria de Gimenells.

“Al pis vaig fer cursos per aprendre l'idioma i de jardineria i agricultura i feia la neteja i el dinar”. Ara, entre nogueres, està “content” i li agrada, i està “molt agraït” a la fundació per haver-lo ajudat a aconseguir la seva primera feina, explica.

A l'estiu s'encarrega del manteniment i el reg i al setembre començaran l'època forta amb la collita fins al desembre. Cap al març serà el torn de podar. S'hi estarà aprenent l'ofici fins que trobi una altra feina. En aquest projecte, els extutelat s'hi poden estar tres anys, durant els quals tenen accés també a un habitatge, amb supervisió, que comparteixen. Aquí també adquireixen hàbits d'autonomia i experiència per feines futures.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article