Quan la música en viu s’apropa a tu

L’AIMS Festival organitza concerts socials en residències, hospitals i cases particulars per a persones a qui els és complicat sortir a gaudir-los


L'estiu és època de concerts, festivals i festes majors. Però no tothom té l’oportunitat de poder anar-los a gaudir fora de casa. És per això que l’AIMS Festival, de Solsona, va decidir tirar endavant, ara ja fa 12 anys, un projecte que apropa la música a aquells col·lectius que, per diferents raons, ho tenen més difícil per accedir-hi.

Es tracta de concerts socials que fan un grup de joves voluntaris tant en residències, com en hospitals o bé en cases particulars. “L’AIMS Social és una oportunitat única per a moltes d’aquestes persones d’escoltar músics de primer nivell amb una proximitat inusual i, per als nostres músics, de compartir el seu talent amb una implicació emocional excepcional”, expliquen des de l’organització.

Un d’aquests músics és en Gerard, que té 17 anys, toca el Violoncel i ja en fa cinc que participa dels concerts socials de la fundació. “Crec que la música hauria de ser per a tothom i no només per la gent que pot anar a concerts. M’agradaria que tothom tingués l'oportunitat de veure algun concert a la seva vida”, diu el Gerard. A més, explica que participar de l’AIMS li dona la possibilitat de poder tocar davant d’un públic més proper: “Parlem amb ells abans de tocar, els expliquem la peça, què fem i com ho fem”.

Aquestes persones les selecciona els serveis socials del Consell Comarcal del Solsonès. Aquest organisme és qui es posa en contacte amb l’AIMS Festival i els proposa uns quants usuaris. Un d’aquests és el Lluc, un nen de 12 anys que té leucodistròfia. Fa dos anys els serveis socials es van posar en contacte amb la seva mare, la Judit, per oferir-li aquesta oportunitat, i va acceptar-la. “Al Lluc li encanta la música en directe. No sabíem que existia aquest projecte i quan se’ns va oferir vam estar encantats. Ara, som nosaltres qui demanem que vinguin a tocar a casa nostra”, explica la Judit.

El repertori és sempre de música clàssica. Segons el Gerard, “a la gent gran o les persones amb mobilitat reduïda és l’estil de música que més els agrada, perquè és més calmat”. Quan han de fer concerts en cases particulars acostumen a anar-hi un parell o tres de músics, en canvi, quan toquen en residències o hospitals són un grup més gran.

Dels 45 minuts que va durar el concert que van fer aquest mes d’agost a casa del Lluc, el moment que més li va agradar va ser quan tocaven els dos violoncel·listes alhora, perquè “era més emocionant”. En total, hi van participar tres músics, dos violoncel·listes i un violinista, tots tres “músics de molta qualitat”, subratlla la Judit.

Els mateixos músics van anar, uns dies després, a casa de la Fina, que viu en una urbanització de Navès. Ella es fa càrrec de la seva germana, la Isabel, que té mobilitat reduïda. Malgrat que la poden desplaçar, va amb cadira de rodes i els és més complicat acostar-la a concerts. Perquè fos una vetllada encara més especial, la Fina va convidar tot el veïnat a gaudir del concert i la seva germana va poder estar encara més acompanyada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article