El nombre de sol·licitants d'asil atesos a Barcelona els primers set mesos de l'any ja supera el del conjunt de 2017

1.020 infants i joves han estat atesos en nuclis familiars amb perfil refugi des de principi d'any


De les 12.621 persones ateses al Servei d’Atenció a les persones Immigrants, Emigrants i Refugiades (SAIER) fins al mes de juliol, 4.567 tenen perfil de sol·licitant de protecció internacional. Això suposa un increment del 74% respecte a les dades de juliol de 2017, quan s’havien atès 2.623 persones.

De fet, aquest increment fa que al juliol ja s’hagi superat el nombre de persones ateses durant tot l’any 2017, que va tancar-se amb un total de 4.405 persones ateses amb perfil refugi. Pel que fa al nombre de menors atesos en nuclis familiars amb perfil refugi el mes de juliol es va arribar als 1.020 infants i joves, un increment del 100% respecte a la dada de juliol de 2017, que se situava als 510 menors atesos. La xifra d’atenció de menors, també ha superat la del total de l’any 2017, que va ser de 846.

En els últims mesos Barcelona ha experimentat, doncs, un increment molt important de les necessitats d’allotjament d’emergència i atenció sanitària, psicosocial i legal a persones immigrades i sol·licitants d’asil. Es calcula que l’Ajuntament allotja diàriament al voltant de 400 persones migrades i sol·licitants d’asil en situació de vulnerabilitat, la majoria famílies amb fills menors d’edat, sense que hi hagi cap recurs previst per allotjar-les ni per part de l’Estat espanyol ni per la de la Generalitat de Catalunya.

Per aquest motiu, el tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha demanat “coresponsabilitat“ al govern espanyol, i també a la Generalitat, davant l'augment en l'arribada de migrants. “Hem passat tot l'estiu i hem hagut de fer front sols a aquest fenomen”, ha dit el tinent d'alcaldia.

Asens ha criticat que el govern de Pedro Sánchez, d'una banda fa “gestos humanitaris”, com l'acollida dels migrants de l'Aquarius, però de l'altra “segueix tancant els ulls davant la barbàrie del Mediterrani i ens segueix deixant soles a les ciutats per acollir a les persones”.

Les nacionalitats de les persones ateses al SAIER amb perfil de sol·licitant de protecció internacional són Veneçuela (1.301 persones), Colòmbia (577), Hondures (456) i Geòrgia (394), que suposen el 60% de tots els usuaris atesos amb perfil refugi. En canvi, en els usuaris d’origen ucraïnès es manté la davallada que es va iniciar el mes de març.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article