Obre a Barcelona la primera residència per a infants i joves amb trastorns de salut mental

Des de l’abril ja hi conviuen 16 joves en les cinc llars que integren aquest dispositiu públic pioner a tot l’Estat


Amb l’objectiu de promoure la recuperació dels infants i adolescents amb trastorns de salut mental i facilitar que tornin al seu entorn social i familiar neix Acompanya’m, la primera unitat terapèutica educativa residencial.

Aquesta unitat, concebuda amb un model pioner d’intervenció en tot l’entorn vital de l’infant o adolescent, és la primera d’aquestes característiques de Catalunya –però també de tot l’Estat–, ja que forma part de la xarxa pública de salut.

Es tracta d’un recurs especialitzat en salut mental infantil i juvenil, amb una capacitat de 30 places que preveu ingressos màxims de 18 mesos. En marxa des del mes d'abril, Acompanya’m ja acull 16 joves, està ubicada al Monestir de Valldonzella de Barcelona. Concretament, se situa en una àrea del monestir que ocupa 1.265 m2 de superfície útil i que s’ha remodelat completament.

25 places per infants tutelats per la DGAIA

A Catalunya, un 4,7% de la població menor de 18 anys ha estat atesa en algun centre de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ), és a dir uns 65.221 infants, adolescents i joves. I d’aquests menors atesos, un de cada vuit tenen un diagnòstic de trastorn mental greu.

De les 30 places disponibles al centre, 25 estan destinades a infants i joves sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Les 5 places restants es reserven a infants o adolescents que poden ser derivats per dispositius dels departaments de Salut –centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ)– o de Treball, Afers Socials i Famílies.

El model d’atenció que s’hi aplica es basa en les denominades ‘unitats de convivència terapèutica’, que agrupen les noies i els nois atesos en cinc apartaments amb capacitat per a 5 o 6 persones. Els apartaments reben el nom de ‘llars’ i la seva organització està concebuda per fomentar la participació activa dels residents amb els professionals que els atenen.

En concret, formen l’equip d’atenció 45 professionals de diferents col·lectius especialitzats en salut mental i de l’entorn educatiu: psiquiatres, psicòlegs, infermeres i auxiliars d’infermeria, treballadors socials, educadors socials i mestres.

La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, han visitat avui la residència. Per la seva banda, El Homrani ha destacat que volen “reforçar l’atenció i interacció social i sanitària, com un espai d’intens treball bilateral per abordar els reptes de la societat catalana en matèria d’autonomia personal, cronicitat, salut mental o envelliment”.

Així, Acompanya’m és un dispositiu conjunt de dos departaments de la Generalitat de Catalunya –Salut i Treball i Afers Socials i Famílies-, que gestiona l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona. La iniciativa també compta amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament, que hi ha aportat professionals docents.

 

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article