Almenys 640 infants migrants o refugiats han mort al Mediterrani des del 2014

Save the Children recorda que aquesta xifra podria ser major perquè moltes desaparicions “no estan cerfiticades ni documentades”


El proper 2 de setembre es compleixen tres anys de la mort d’Aylan Kurdi, el nen refugiat sirià de només tres anys que va ser trobat sense vida a les costes de Turquia. Des de llavors, tal com assenyalen les dades de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), la xifra de nens i nenes ofegats quan intentaven arribar a les costes europees no ha deixat d’augmentar.

Save the Children alerta que almenys 640 infants migrants i refugiats han mort al Mediterrani des del 2014, però l’organització recorda que aquesta xifra podria ser major ja que moltes de les desaparicions “no estan certificades ni documentades”. Les últimes dades mostren que des de principis d’any, 1.549 persones han mort intentant arribar a Europa, de les quals 64 eren nens i nenes.

L'Estat espanyol, amb el 42% de totes les arribades durant l’any, ha rebut l’arribada de persones migrants per via marítima a l’agost en un volum que suposa més del doble que el de Grècia i més de quatre vegades el d’Itàlia.

L’organització adverteix que els infants migrants i refugiats, especialment els que viatgen sols, són els més vulnerables en aquests desplaçaments per mar i terra i corren el risc de patir explotació, violència i tràfic de persones.

“És necessari que el Govern lideri un canvi de polítiques migratòries que permeti als nens i nenes refugiats buscar protecció a Europa a través de vies legals. No podem permetre que més infants segueixin posant en risc les seves vides al mar o en mans de les màfies”, reclama Andrés Conde, director general de Save the Children.

En els dos últims dies han comparegut al Congrés el nou Ministre d’Interior i la Ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social per exposar la resposta del nou executiu a les últimes arribades, així com l’estratègia que es pretén seguir a partir d’ara. Després de les mencions realitzades a una efectiva gestió de les migracions i la necessitat de millorar el procediment d’asil, Save the Children recorda al Govern la necessitat d’establir vies legals i segures perquè els infants migrants i refugiats puguin sol·licitar asil als països d’origen o trànsit, evitant així que hagin de posar en risc les seves vides al mar.

“La meitat de les persones que requereixen protecció internacional són nens i nenes; el que fem amb ells dependrà, en bona mesura, del futur tant dels seus països d’origen, si algun dia poden i volen tornar, com de les pròpies societats d’acollida”, recorda Conde.

Així, Save the Children demana al govern espanyol poder comptar des del moment de la primera acollida amb les capacitats que les administracions locals i autonòmiques poden oferir per a una acollida exitosa. En aquest sentit, es necessari connectar les autoritzacions d’entrada per protecció internacional amb els recursos extraordinaris que les administracions locals i autonòmiques, juntament amb la societat civil, estiguin disposades a oferir.

També reclama implicar la societat civil, és a dir, connectar les capacitats d’acollida de la societat civil i les ONG, especialment en l’atenció a la infància, amb els processos de reubicació i reassentament; optimitzar les vies per l’accés segur a l'Estat espanyol promovent els visats d’estudis, els visats de treball altament qualificat i els humanitaris; i vetllar perquè a Espanya s’apliqui l’ordenament jurídic en el sentit més favorable als demandants d’asil, especialment de la infància, així com augmentar les capacitats efectives d’acollida, amb la participació de les comunitats autònomes, els ajuntaments i la societat civil.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article