El 50% dels infants adoptats a Rússia i Ucraïna tenen trastorn de l’espectre alcohòlic fetal

Afers Socials no restringirà les adopcions en aquests països, però sí que informarà del risc i valorarà les famílies per atendre infants amb necessitats especials


Un 50% dels infants adoptats a Rússia i Ucraïna tenen trastorn de l’espectre d’alcoholisme fetal. Així ho demostra el primer estudi realitzat a Catalunya, que ha avaluat 162 infants dels prop de 5.000 adoptats a l’Europa de l’Est entre el 1998 i el 2015. En concret, han tingut en compte només aquells nens i nenes que ja fa dos anys que viuen a Catalunya i que tenen més de sis anys, uns 3.800 infants en total.

D’entre aquests infants afectats, un 20,4% tenen la manifestació més greu d’aquesta mena de trastorns, l’anomenat síndrome alcohòlic fetal (SAF), i el 16% presenten una forma parcial de SAF. A un 11,1% se’ls ha diagnosticat trastorn del neurodesenvolupament relacionat amb l’alcohol i a un 1,2% se’ls ha detectat defectes de naixement compatibles amb l’exposició prenatal de l’alcohol. Les xifres són similars a un estudi similar que es va realitzar a Suècia el 2010.

A Catalunya, del 2000 al 2016, s’han produït 12.575 adopcions internacionals. El 39% dels infants provenen d’altres països d’Europa, el 35% d’Àsia, el 15% d’Àfrica i l’11% d’Amèrica. Un 83,2% de les adopcions que es produeixen a Europa són a Rússia i el 11,2% d’Ucraïna. De fet, segons ha dit Russiñol, els dos grans països de l’adopció internacional són Rússia i la Xina.

Per tal d’abordar aquesta situació, la directora de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA), Agnès Russiñol, ha assenyalat que informarà dels risc a les famílies i les formarà perquè puguin atendre infants amb necessitats especials. Ha descartat, doncs, que es restringeixin les adopcions en aquests països, com havia plantejat l’exconsellera Dolors Bassa el 2016.

“No volem tancar les adopcions, però sí que volem valorar molt millor quines famílies poden adoptar en aquests països. Cal que les famílies assumeixin aquest risc conscientment i, per això, farem molta més formació. A més, en el procés de valoració psicosocial, tindrem en compte la motivació i les capacitats de les famílies per fer front a aquesta situació”, ha assenyalat Russiñol.

Afers Socials també posarà a disposició de les associacions de famílies afectades una convocatòria d’ajuts i subvencions per finançar els seus projectes. Alhora, reforçarà la formació a les entitats i als professionals que treballen en l’adopció d’infants.

A més, el subdirector general de Drogodependències, Joan Colom, ha explicat que des de la conselleria de Salut encarregaran als tres hospitals que fan recerca, l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Hospital de la Vall d’Hebron i l’Hospital Clínic, que elaborin una guia per a professionals de l’Ensenyament, perquè puguin detectar els infants amb trastorn de l’espectre alcohòlic fetal i millorar-ne l’atenció.

També han posat a disposició un seguit de recursos i s’ha inclòs el programa d’embaràs sense alcohol i sense drogues en el nou protocol de seguiment de l’embaràs a Catalunya, per tal que els professionals de la salut puguin detectar si la mare està consumint alcohol.

Els múltiples símptomes del trastorn

El trastorn de l’espectre d’alcoholisme fetal és un grup d’anomalies físiques, mentals, conductuals i cognitives que una persona pot tenir quan ha estat exposat a l’alcohol durant l’embaràs de la mare. Normalment presenten petites anomalies físiques, que són difícils de detectar, un retard en el creixement i, l’efecte més evident, alteracions del sistema nerviós central.

Sovint, aquestes persones presenten microcefàlia i poden tenir convulsions i afectacions en les habilitats motores, així com trastorns de conducta, com agressivitat, falta d’autocontrol, hiperactivitat o dèficits de memòria, entre altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article