L'Estat repartirà 40 milions d'euros entre les autonomies per atendre “solidàriament” els menors estrangers no acompanyats

La DGAIA no acaba d'estar d'acord amb els criteris de repartiment i diu que “encara hi ha molta feina per fer”


El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social distribuirà entre totes les comunitats autònomes un total de 40 milions d'euros per atendre els menors estrangers no acompanyats que arribin a l'Estat durant els propers sis mesos. En una trobada amb els responsables autonòmics de l'atenció als menors, la ministra, Carmen Montón, ha explicat que en un termini aproximat de sis setmanes portarà al Consell de Ministres l'aprovació d'un reial decret per a millorar l'atenció als mena, una atenció que serà “solidària” entre totes les autonomies.

El Reial Decret establirà les normes reguladores per a la concessió directa d'ajuts per millorar l'atenció que reben els menors estrangers no acompanyats tutelats per les comunitats i ciutats autònomes de primera acollida, així com aquelles que acceptin una atenció solidària per a la seva tutela.

La distribució dels fons es realitzarà en funció de l'increment dels menors atesos per cada autonomia des de desembre de 2017. La mesura habilita la possibilitat a les comunitats autònomes per a l'acollida solidària de menors d'altres comunitats autònomes. Aquesta acollida solidària i coordinada tindrà caràcter voluntari i, a més, comptarà amb l'autorització del govern espanyol amb l'objectiu que es compleixin requisits adequats de qualitat i avaluació en la prestació dels serveis.

Un cop tancada l'acollida solidària entre comunitats autònomes i fixat el nombre de menors per autonomia, es procedirà al repartiment dels fons que es realitzarà mitjançant una bestreta de crèdit que després les comunitats hauran de justificar.

El Ministeri ha proposat a més a les comunitats la modificació del Protocol Marc d'Intervenció amb Menors Estrangers no Acompanyats, que data de 2014, per tal d'homogeneïtzar, agilitzar i dotar de més garanties l'entrada dels menors als sistemes de protecció de la infància. Per a això es revisaran els procediments d'ingrés en els centres; la identificació, amb l'objecte d'establir criteris coordinats en totes les comunitats; la millora dels protocols d'actuació sanitària o millora de la comunicació amb el Registre de menors.

La tercera línia d'actuació serà l'equiparació del model d'atenció als menors estrangers no acompanyats a totes les comunitats i ciutats autònomes. Un canvi de model que implica la posada en marxa de recursos de qualitat i avaluables.

La ministra Montón ha explicat que el ministeri està fent un "treball tècnic" amb les autonomies, que estan "bolcades i volen donar una millor atenció". Per això, ha dit, el govern espanyol els donarà fons i coordinació, per fer un repartiment solidari d'aquests menors i que totes les autonomies donin una "atenció de qualitat".

Un “pas positiu” encara insuficient

Per la seva banda, Georgina Oliva, directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, ha dit que el fons és un "pas positiu", però encara "hi ha molta feina per fer". Segons ella, el fons es basa en dades amb les quals la Generalitat no acaba d'estar d'acord, i per això caldrà fer un "treball tècnic i ràpid".

Els responsables d'atenció al menor han fet una reunió tècnica de la Mesa de Coordinació d'Infància, convocada per la Direcció General de Serveis de les Famílies i Infància a Madrid. En la trobada, de caràcter tècnic, han estat presents representants de les comunitats i ciutats autònomes i dels ministeris implicats en l'atenció als menors estrangers no acompanyats: Sanitat, Treball i Migracions, Interior, Justícia, Exteriors, Política Territorial i l'Alt Comissionat per a la lluita contra la Pobresa Infantil, així com la Fiscalia d'Estrangeria.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article