Barcelona s'oposa als ‘pisos rusc’ de 2,6 metres quadrats a 200 euros al mes

La tinenta d'alcaldia assegura que “l'amuntegament és il·legal” i denuncia que l'empresa no ha sol·licitat cap permís


Barcelona assegura que els ‘pisos rusc’ “no tindran mai” una llicència municipal perquè no compleixen les condicions mínimes que marca la Llei del dret a l'habitatge i la norma d'habitabilitat. Així ho ha assegurat el regidor d'Habitatge del govern municipal, Josep Maria Montaner. “El criteri de l'Ajuntament és claríssim”, ha dit Montaner, que ha comparegut amb la tinenta d'alcalde Janet Sanz per fer balanç de la gestió municipal de solars públics. En la mateixa línia, Sanz ha sentenciat que “l'amuntegament és il·legal”.

Els pisos rusc són el nom que reben uns d'allotjaments comuns als països asiàtics i en els que els residents dormen en càpsules individuals d'1,2 metres d'alt i ample i 2,2 de llarg amuntegades en una habitació i comparteixen espais comuns.

La start-up Haibu 4.0 ha ofert per primera vegada a Barcelona aquests habitacles unipersonals que compten amb llit, taula, estanteria i un bagul per guardar-hi les coses. El preu del lloguer, que és de 200 euros, inclou els subministraments d'aigua, electricitat, la neteja, internet, el manteniment i els contractes tenen una durada màxima d'un any.

El sistema, segons el gerent de la companyia, Marc Oliver, està pensat per a “ajudar a persones a sortir de males situacions econòmiques”. Els requisits que la companyia demana als residents per optar a viure a un rusc són que siguin persones d'entre 25 i 45 anys, amb una nòmina mínima de 450 euros i sense antecedents penals. El bany, la cuina i la sala d'estar són comunitaris en unes residències que, segons els càlculs de Haibu 4.0, poden allotjar 15 persones per cada 100 metres quadrats.

L'incompliment dels requisits mínims d'habitabilitat

Des de l'Ajuntament de la ciutat, però, s'ha posat en qüestió que es compleixin els requisits mínims d'habitabilitat en aquests allotjaments que, a més, encara no haurien sol·licitat una llicència específica per establir un espai residencial d'aquestes característiques, segons fonts municipals. És més, el consistori ha posat la pàgina web de la companyia en coneixement dels Mossos d'Esquadra, que, de moment, no han engegat cap investigació.

La Llei catalana pel dret a l'habitatge marca uns mínims de quaranta metres quadrats per allotjament i cinc metres quadrats per persona per habitació. Montaner ha insistit que "els habitatges rusc no ho compleixen" aquests requisits, ja que les càpsules que ofereixen no són més grans de 2,6 metres quadrats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article