Salut invertirà 56,9 milions d'euros en equipaments a L'Hospitalet de Llobregat fins al 2021

Alba Vergés anuncia 36,9 milions d’euros per completar el nou bloc quirúrgic de l’Hospital de Bellvitge i adequar-lo amb tecnologia d’última generació


El Departament de Salut invertirà 56,9 milions d'euros a L’Hospitalet de Llobregat durant els propers tres anys. És el compromís recollit al Pacte de Salut i Benestar 2018-2021 que l’Ajuntament i la Conselleria han signat aquest dijous, amb el qual s’anuncien millores als principals hospitals de la ciutat i també a diversos centres d’atenció primària. La inversió més important recau sobre l’Hospital Universitari de Bellvitge, on es destinaran 36,9 milions d'euros per completar el nou bloc quirúrgic, millorar l’accessibilitat i dotar el centre de tecnologia d’última generació.

D’altra banda, el pacte no recull cap actuació sobre el futur de l’Hospital General de la ciutat, però el Departament s’ha compromès a analitzar en profunditat aquest projecte per determinar si és precís fer-hi una reforma o si aposta per construir un edifici totalment nou.

Gairebé el 73% de les inversions anunciades aquest dijous a l’Hospitalet recauen en els centres hospitalaris. En el cas de Bellvitge, aquest 2018 s’hi estan invertint 25,1 milions d'euros i els propers dos anys s’hi destinaran 11,8 milions d'euros. La previsió és obrir 9 quiròfans durant l’any que ve i habilitar-ne 15 més de cara el 2020. Segons Salut, es tracta d’un equipament “prioritari” per combatre la “desigualtat social” detectada entre la població de totes les comarques que s’atenen des d’aquest centre.

Al mateix temps, les inversions en hospitals contemplen 4,5 milions d'euros per al Duran i Reynals - Institut d’Oncologia. En aquest cas, es treballa en el projecte per remodelar les consultes externes, per traslladar-les de l’ICO cap als espais de l’edifici de l’hospital, per tal d’equiparar el model amb el dels hospitals generals bàsics.

El Pacte de Salut i Benestar també inclou millores per a l’Hospital General de l’Hospitalet, però no en concreta cap partida econòmica. En aquest sentit, la conselleria assegura que “és conscient” que cal fer un nou Pla director del centre per definir si inverteix en una reforma o bé si prioritza la construcció d’un altre edifici en uns terrenys que ja estan reservats per un eventual nou hospital. Tot i la manca de pressupost sobre aquest equipament pendent, l’alcaldessa Núria Marín ha aplaudit el gest i el “compromís” de la Generalitat per afrontar aquesta qüestió.

Millores en atenció primària

D’altra banda, el Pacte destina 15,5 milions d'euros a millores als centres d’atenció primària i als serveis comunitaris. La inversió més important (4,5 milions d'euros) és per al nou CAP Santa Eulàlia Nord, previst per al segon semestre del 2020. L’objectiu és que el nou centre substitueixi l’actual CAP Mossèn Cinto Verdaguer, el qual està situat en un local de lloguer amb espai insuficient per oferir tots els serveis.

Un altre nou centre recollit a les inversions del període 2018-2021 és el CAP Florida Sud, per situar-lo en un local adquirit aquest any per descongestionar l’actual CAP Florida, que ara acull els equips Sud i Nord. Finalment, el Pacte engloba 3,5 milions d'euros per reformar el CAP Just Oliveras i quatre milions d'euros més per estudiar la construcció del nou CAP Sant Josep i el CUAP Pura Fernández, així com per obrir una segona base del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). En aquest cas, però, s’està a l’espera de disposar del solar adequat per tirar endavant el projecte.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat la inversió de gairebé 57 milions d'euros en conjunt anunciada pels equipaments de l’Hospitalet, subratllant que “són infraestructures importants per posar-les al servei de la gent i a disposició dels professionals, sense discriminació entre veïns”. Al seu torn, l’alcaldessa Núria Marín ha admès que la ciutadania es pugui mostrar reticent vers la magnitud dels anuncis fets aquest dijous, però ha fet una crida al “convenciment” que les obres es duran a terme, tant en els CAP nous com en el cas de l’Hospital General.

En aquest sentit, per tal seguir el compliment del Pacte de Salut i Benestar i per fer una diagnosi de les necessitats de la ciutat, aquest dijous l’Ajuntament i la Generalitat també han anunciat la creació d’una Taula Comunitària formada a parts iguals per les dues administracions. Aquest ens, han apuntat, també servirà per tractar polítiques relacionades amb la salut emocional, la prevenció de les drogodependències, la salut sexual i els hàbits esportius i alimentaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article