Ensenyament a Girona demana “renovar l'estoc d'escoles” i reduir el nombre de barracons a la demarcació

Aquest curs escolar hi haurà un centenar de noves dotacions de personal docent, majoritàriament a secundària


El director dels Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona, Martí Fonalleras, ha mostrat la seva preocupació per l'elevat nombre de barracons que té la demarcació. De fet, les comarques gironines seguiran liderant el nombre de mòduls prefabricats en centres escolars aquest curs escolar, amb un total de 305 barracons en 102 centres. Segons Fonalleras, cal “resoldre la situació” de cara al curs vinent i “renovar l'estoc d'escoles” al territori. Per aconseguir-ho, Fonalleras ha apuntat que caldrà augmentar les inversions en la construcció de nous centres.

En paral·lel, aquest curs escolar arriba amb un increment del professorat, ja que hi haurà un augment de 94,5 dotacions de personal. Segons el responsable d'Ensenyament a Girona, aquesta xifra representarà més de 100 professors ja que en molts casos hi haurà professors que faran menys d'una jornada sencera. La major part d'aquest reforç en la plantilla es concentrarà a la secundària, que és on més augmenta el nombre d'alumnes.

El responsable d'Ensenyament a Girona ha augurat que el curs començarà "amb normalitat" amb l'obertura de la primera fase del nou institut-escola a Sant Joan de les Abadesses. Aquest serà l'únic centre d'obra nova que s'estrenarà aquest curs al territori. De fet, s'estrenarà tan sols la part del centre que ha d'acollir els ensenyaments de secundària. Fonalleras ha confirmat que aquesta fase "està totalment acabada" i això ha de permetre que el dia 12 comenci el curs amb normalitat en la secció d'institut. La primera fase del centre ha tingut un cost total de 2.129.459 euros.

Posteriorment caldrà licitar la segona part del projecte que inclou les aules que han d'acollir els alumnes de primària. En paral·lel, les obres de la nova escola de Campdevànol podrien acabar-se al mes de desembre. En aquest cas, l'endarreriment prové del "tractament important" que necessitava el subsòl de la nova escola, que s'ubica on "abans hi havia una fàbrica". Una vegada començades les obres van trobar que hi havia una important quantitat de "residus de gasoil" i van haver de fer un tractament especial per depurar-los. Això ha comportat un retard en les obres i un encariment del projecte, que actualment està xifrat en 4.887.600 euros.

Pel que fa a futurs projectes, el director dels Serveis Territorials ha avançat que "aviat" es farà la licitació per a la construcció del nou institut de Vilablareix, que actualment està en barracons. Igual que el cas de Vilablareix hi ha la construcció del nou institut a Caldes de Malavella, la de l'escola del Gegant del Rec de Salt i l'ampliació de l'institut Josep Brugulat de Banyoles. De tota manera, Fonalleras ha destacat que l'aplicació del 155 ha comportat una "paràlisi administrativa" en tots aquests projectes fet que ara obliga al Departament a "anar més ràpid" amb les licitacions per complir els calendaris promesos.

Girona segueix liderant en mòduls prefabricats

Mentrestant no arriben les noves construccions dels centres, la demarcació de Girona seguirà liderant el nombre de mòduls prefabricats durant aquest curs escolar. De fet, Martí Fonalleras ha apuntat que aquest estiu se n'havien retirat sis d'un centre, però que aquests sis s'han reubicat en d'altres escoles i instituts de Girona. Per tant, es mantenen els "305 mòduls en 102 centres escolars" gironins. El director dels Serveis Territorials ha puntualitzat que no significa que aquests 102 centres "estiguin totalment en barracons" ja que a vegades hi ha instituts que tenen una part de les aules en un edifici i una altra part en mòduls o hi ha centres que només utilitza els barracons per ubicar-hi les oficines o d'altres espais no lectius.

De tota manera, Fonalleras ha remarcat que cal fer "un cop de cap" de cara al futur i intentar "reduir" el nombre de barracons a la demarcació perquè "no tenim perquè tenir un percentatge més elevat que d'altres territoris". Per a Fonalleras, aquesta solució passa per augmentar la inversió en construir nous centres del Departament.

Un centenar de dotacions més de professorat a comarques gironines

El nou curs que començarà el proper 12 de setembre comportarà un reforç en el professorat a comarques gironines. En total hi haurà un augment de 94,5 dotacions de personal docent. Això comporta que a la pràctica hi hagi la contractació de més d'un centenar de professors, ja que en la majoria de casos es tracta de professorat que no arribarà a treballar tota una jornada sencera.

El titular d'Ensenyament a comarques gironines ha remarcat que, "percentualment", Girona tindrà una contractació superior a la resta de demarcacions. La majoria del reforç en el professorat anirà destinats als instituts (87 dedicacions), que és on augmentarà més el nombre d'estudiants.

123.358 alumnes gironins

El 13 de setembre el curs escolar 2018-2019 arrencarà a la demarcació de Girona amb un total de 123.358 alumnes, que és un 2,29% més que el curs anterior. L'augment d'estudiants es situa sobretot en l'educació secundària. Fonalleras ha destacat que on hi ha "més necessitats" de nous grups i espais és a ESO i batxillerat. De fet, aquest curs hi haurà un 7,61% més d'alumnes a la ESO que durant el període lectiu anterior.

Tot i així, les ràtios per a 1r d'ESO a comarques gironines disminuiran aquest curs. De mitjana, les aules gironines comptaran amb 26,06 alumnes per classe, mentre que el curs anterior n'hi havia 26,64. Martí Fonalleras atribueix aquesta disminució a l'augment de línies que ha obert el Departament d'Ensenyament a la demarcació.

Pel que fa a l'educació postobligatòria, durant aquest curs es manté "la tendència de creixement en cicles formatius i la de decreixement en batxillerat". Segons el portaveu d'Ensenyament a la demarcació, aquest pas és clau per aconseguir un equilibri entre les persones que opten per fer formació professional i els que van a la universitat. Fonalleras ha remarcat que "és evident que no tothom ha d'anar a la universitat" i que cada vegada hi ha més alumnes que veuen una sortida laboral cursant cicles formatius.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article