El 60% de joves que intenten suïcidar-se presenten problemes familiars, d'adaptació o fracàs escolar

Un estudi de l’Hospital Sant Joan de Déu revela que promoure la gestió emocional pot ser clau per prevenir la conducta suïcida


El 60% dels joves que intenten suïcidar-se presenten problemes vitals i conductuals de llarg recorregut, com desadaptació, fracàs escolar o problemes familiars. Ho conclou un estudi elaborat pel responsable de la Unitat de Conducta Suïcida del Servei de Salut Mental de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, Francisco Vilar, inclòs en una tesi presentada a la Universitat Autònoma.

Segons aquest anàlisi –fet a partir de més de 800 casos reals-, els joves amb conducta suïcida es classifiquen en tres grups: els que presenten problemes vitals, els que pateixen trastorns de salut mental greus i els que no han donat senyals de risc però opten per autolesionar-se arran d’un esdeveniment vital estressant.

El mateix estudi, publicat amb motiu del Dia Mundial de prevenció del suïcidi del proper 10 de setembre, senyala que promoure tractaments per adquirir habilitats en la gestió emocional i resolució de conflictes por ser clau per preveure la conducta suïcida.

L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona atén cada any una mitjana de 250 joves que presenten un alt risc de suïcidi, ja sigui perquè tenen idees de mort o suïcidi, perquè han pensat un pla per treure’s la vida o han fet alguna temptativa autolítica. L’estudi de Francisco Villar ha conclòs que el 60% dels pacients presenten problemes vitals i conductuals de llarg recorregut, mentre que un 30% dels casos són adolescents que pateixen trastorns de salut mental greus.

Finalment, hi ha un 10% dels joves que intenten suïcidar-se sense haver mostrat símptomes de risc previs. L’estudi també apunta que, del total de pacients atesos, un 9% dels casos intenta suïcidar-se de nou en un termini de temps de sis mesos després de l’alta hospitalària.

Villar també destaca la identificació d’alguns dels factors de risc que permeten reconèixer aquells joves que tenen més risc de repetir la temptativa de suïcidi en menys de mig any. Aquests factors són trets desadaptatius de personalitat -problemes de gestió de les emocions i de les relacions-, antecedents de problemes de salut mental a la família i antecedents o presència d'autolesions.

L’investigador subratlla que l’estudi mostra com, contràriament a la creença actual, la depressió no es revela com un factor predictor de reintents de suïcidi. És per aquest motiu, Villar apunta que la promoció de tractaments orientats a l'adquisició d'habilitats -gestió emocional, habilitats socials i resolució de conflictes- es considera clau en la prevenció de la conducta suïcida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article