El govern espanyol prepara un avantprojecte de llei per detectar “millor” la violència infantil

Save the Children demana “consens polític” perquè la llei per protegir els infants tiri endavant “de forma urgent”


El govern espanyol inicia un “ampli” debat i procés de participació a partir d'aquest divendres per elaborar un avantprojecte de Llei de protecció integral per fer front a la violència contra la infància. Així ho ha indicat la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, Carmen Montón, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Montón ha explicat que la nova llei inclourà l'abús sexual o les noves formes de violència com l'assetjament a través de les xarxes socials i un registre únic de víctimes.

També ha subratllat que l'objectiu és detectar “millor” les situacions i actuar “de forma més eficaç i contundent des de les administracions i institucions”. Segons la ministra, el procés de preparació de l'avantprojecte implicarà la participació d'altres ministeris com Educació, Justícia o Interior però també la fiscalia de menors, les administracions locals i autonòmiques, entitats socials, societats científiques i professionals especialitzats. També hi seran presents les aportacions dels propis infants i adolescents.

Montón ha apuntat que la llei desenvoluparà mesures específiques de protecció per als grups de menors “en una especial situació de vulnerabilitat” i ha afegit que es treballarà en mesures de formació per als professionals i els experts per facilitar “el deure de denúncia i la detecció precoç”  i que es garantiran els drets dels menors. La llei inclourà un registre únic de víctimes

L'objecte de la llei és el respecte a la “dignitat, llibertat i igualtat” dels nens i els adolescents en un entorn “lliure de violència”. En aquest sentit, la ministra ha reiterat que la llei es vol enfocar de manera que s'entengui la violència sobre els nens d'una forma integral amb especial interès en la prevenció, educació però també en la conscienciació de les famílies i la societat en general, segons ha detallat. La titular del ministeri ha indicat que el pròxim pas serà dimecres que ve amb el ple de l'observatori de la infància i que el 2019 s'enviarà l'avantprojecte al Congrés.

Una “bona notícia” que reclama consens

En aquest sentit, Save the Children ha celebrat l’anunci de la ministra, però ha demanat “consens” de tots els grups polítics perquè aquesta Llei “sigui una realitat com més aviat millor”. “L’anunci de la tramitació de la Llei és una gran notícia. “Els nens i nenes no poden esperar més, necessiten de manera urgent una Llei que els protegeixi contra totes les formes de violència que pateixen a diari. Tenim una oportunitat única”, afirma Andrés Conde, director general de Save the Children.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article