Les famílies catalanes són les que més han de pagar de l'Estat per tenir cura dels fills

Un estudi de Save the Children revela que 700.000 llars arreu de l'Estat no poden cobrir el cost mínim de la criança


Criar els fills a Catalunya costa a les famílies uns 626 euros de mitjana al mes. És un dels costos més alts de tot l'Estat espanyol, juntament amb Madrid, País Basc i Navarra. Així ho constata un estudi realitzat per Save the Children, que demostra que hi ha una diferència entre aquestes comunitats i la resta d'uns 90 euros de mitjana. El cost de criar un fill a Espanya, però, varia en funció de l’edat i el nombre de membres de la família.

Durant els propers dies, nens i nenes arreu de l’Estat reprendran les classes després de l’estiu però no tots ho faran en les mateixes condicions. La despesa educativa, que es mou entre els 119 i els 159 euros mensuals depenent de la comunitat autònoma, se suma a moltes altres despeses que les llars amb nens i nenes a càrrec han d’afrontar. 

Per a la franja de zero a tres anys, la despesa més elevada és la de conciliació, que inclou el cost de la llar d’infants o de les activitats extraescolars i que representa entre un 30% i gairebé un 40% depenent de la comunitat autònoma on es resideix. Per a les franges de quatre a sis anys i de set a 12 anys, les partides més elevades són les d’educació, alimentació i conciliació. Les despeses d’alimentació, educació i despeses extraordinàries augmenten a partir dels 13 anys.

Moltes famílies han de realitzar un esforç econòmic immens per garantir que els seus fills i filles creixen i es desenvolupen en les condicions adequades i no totes poden afrontar-ho: gairebé 700.000 llars arreu de l’Estat no aconsegueixen cobrir el cost mínim per poder criar un fill en condicions dignes ni per assegurar el seu correcte desenvolupament i benestar, una xifra que oscil·la entre els 480 euros i 590 euros mensuals.

A Espanya, el 26,3% de les llars amb fills menors de 18 anys es troben en situació de pobresa, un 40% en el cas de les llars amb un sol adult a càrrec, majoritàriament dones. Les famílies més vulnerables necessiten les prestacions de l’Estat per cobrir les necessitats més bàsiques, però aquestes són de les més baixes d’Europa. La quantia de la principal prestació dissenyada per a això, la prestació per fill a càrrec (de 24 euros al mes per a les famílies més pobres) no arriba ni a cobrir el 5% del cost de la criança d’un fill.

“És urgent invertir més i millor perquè tots els nens i nenes torni a classe amb totes les seves necessitats cobertes i en igualtat de condicions. És intolerable que 700.000 llars arreu de l’Estat no puguin cobrir el cost mínim que suposa criar un fill i és responsabilitat de l’Estat ajudar-los en aquesta tasca”, afirma Andrés Conde, director general de Save the Children.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article