L’IES El Palau de Sant Andreu de la Barca inicia el curs amb voluntat de “recuperar la normalitat”

Quatre docents del centre són investigats per presumptament haver discriminat alumnes fills de guàrdies civils


L’IES El Palau de Sant Andreu de la Barca ha començat aquest dimecres el nou curs amb l’objectiu de “recuperar la normalitat” després que el curs 2017-2018 el centre visqués sacsejat per diverses denúncies contra docents, acusats d’haver discriminat alumnes fills de guàrdies civils per l’actuació dels agents durant el referèndum de l’1-O. Els màxims responsables del centre asseguren que durant el darrer curs ja van treballar per “passar pàgina” de les denúncies i del ressò mediàtic que aquestes van comportar.

Ara, amb l’inici del nou curs, confien a desenvolupar l’activitat a les aules “amb tranquil·litat”, mentre esperen que avanci la investigació que resta oberta sobre quatre docents -3 dels quals ja no treballen al centre-. Aquest dimecres, la direcció preveu celebrar un claustre per donar la benvinguda als nous professors, ja que un 30% de la plantilla va demanar el trasllat a finals del curs passat arran de la situació política i judicial.

Minuts abans de les 8 del matí, aquest dimecres la vorera de l’IES El Palau de Sant Andreu de la Barca ja s’ha omplert d’adolescents preparats per començar el nou curs. Entre abraçades de retrobament i algunes cares de resignació, els 1.200 alumnes d’aquest centre han tornat a les aules en un primer dia plantejat com una jornada de presentacions d’allò que els espera durant els propers nou mesos.

Des de la direcció, el curs s’afronta amb el neguit de veure com avançarà la investigació oberta el curs passat per dos jutjats de Martorell contra quatre docents del centre, acusats de suposats delictes d’odi, discriminació i contra la integritat moral en el tracte a alguns alumnes fills de guàrdia civils per l’actuació del cos policial durant el referèndum de l’1 d’octubre –bona part de l’alumnat és fill d’agents, ja que el centre és molt a prop de la Comandància-. Tot i el neguit, la direcció també fa una crida a “tornar a la normalitat”, especialment dins les aules.

Els màxims responsables del centre recorden que l’obertura de les investigacions durant el curs passat i el rebombori mediàtic que aquestes van comportar van generar un cert “trasbals” entre l’alumnat, que els docents van procurar diluir. En aquest sentit, la direcció explica que el ressò als mitjans de comunicació no va influir “gens” en l’activitat acadèmica, i senyalen com a exemple els bons resultats a les proves de competències bàsiques i a les PAU.

Tot i la poca influència a nivell acadèmic, les 11 denúncies -2 no van prosperar, 5 van ser arxivades i 4 estan sent investigades pel jutjat- sí que han acabat tenint impacte a la plantilla. En concret, hi va haver una trentena de professors que van demanar el trasllat de centre un cop acabat el curs. Entre aquests, hi havia tots els docents investigats excepte un, que sí que continua exercint de professor a l’IES El Palau.

Respecte la investigació, aquest mateix mes de setembre està previst que els jutjats de Martorell citin a declarar alguns alumnes fills de guàrdies civils per esclarir si els docents encausats van cometre algun delicte en el seu tracte a les aules després del referèndum de l’1-O. També a finals de mes està previst que el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, i el president de la Generalitat, Quim Torra, visitin l’IES El Palau.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article