La FaPaC rebutja el decret de menjador perquè deixa el servei “en mans privades”

Les famílies volen garantir que les cantines són un espai més del projecte pedagògic, on es puguin oferir menús de qualitat


La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnat de Catalunya (FaPaC) inicia el curs, com els sindicats de l'educació, protestant contra el Departament d'Ensenyament. L'entitat ha presentat aquest dimecres una carta dirigida al conseller Josep Bargalló, en què rebutja frontalment el nou decret de servei de menjadors i n'explica els motius. El principal, que el servei “queda en mans de les grans empreses”.

Explica l'entitat en l'escrit que el conseller els va fer arribar l'esborrany del nou decret que ha de regular els menjadors escolars tan sols fa uns dies, però amb el qual no es garanteix que el servei “no estàrà sotmès a que empreses del sector en treguin rèdit econòmic”. La FaPaC reconeix la necessitat de regular el servei, però no creu que s'estigui fent com les famílies esperaven.

D'entrada, diu l'entitat, perquè “es concep el servei de menjador com un servei complementari a l'educació”. La FaPaC ha demanat en reiterades ocasions que la cantina escolar sigui un espai més dins el projecte pedagògic de cada centre i, per tant, que no estigui sotmès a la Llei de Contractes del Sector Públic, segons la qual només hi poden concórrer empreses privades.

A més, tampoc es considera l'hora de dinar com un temps educatiu que contribueix al desenvolupament i autonomia de l'alumnat. També ignora, segons la FaPaC, la petició que havien fet les AMPA de poder gestionar el servei si no es podia garantir la gratuïtat i la universalitat del servei. A més, alerten que en l'esborrany del nou decret el Departament segueix delegant les seves competències als consells comarcals i que consideren que no és “transparent” amb les famílies.

També denuncien les famílies que el fet que l'elaboració dels menús pugui caure en mans privades no assegura que s'elaborin de forma responsable, no atenint-se a criteris de proximitat i sense poder oferir amb garanties menjar ecològic o de temporada. Així mateix, alerten que l'alumnat amb necessitats especials “queda exclòs” del servei, perquè Ensenyament no es vol fer càrrec dels professionals de l'educació que els atenen en aquesta franja horària. Alhora, explica la FaPaC que les ràtios que preveu la conselleria són “massa elevades i insostenibles”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article