Famílies de pacients llancen la campanya #HayGuerrerosPaRato per aconseguir donants de medul·la òssia

El 15 de setembre se celebra el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de donar

Artistes com Toni Moog o Manu Tenorio ja s’han sumat a la iniciativa


L’Adriana i l’Esther treballen, des de fa setmanes, per ajudar totes les persones que, com la seva amiga Mireia, necessiten un trasplantament de medul·la òssia perquè tenen leucèmia. A través de les xarxes socials han llençat la campanya #HayGuerrerosPaRato, que pretén sensibilitzar el màxim nombre de persones perquè es facin donants de medul·la òssia i de sang. També han creat el web https://nevericant.com/ per recollir suports.

La iniciativa, que en poques setmanes ja suma més de 3.000 seguidors a les xarxes socials (@hayguerrerosparato), arriba al punt àlgid aquest dissabte, 15 de setembre, coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia.

“Aprofitem que és el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia perquè tothom prengui consciència que ens hem d’ajudar els uns als altres i animar-los a fer-se donants de medul·la i de sang”, explica l’Adriana mentre respon les preguntes que rep a través de Facebook, on un vídeo que ha fet ella mateixa amb la Mireia ja suma quasi 30.000 visualitzacions. L’Esther hi afegeix: “La gent no sap que la donació de medul·la és un procés senzill que es fa en poques hores i que pot salvar la vida d’un malalt de leucèmia”.

Esportistes com el futbolista Àlex Moreno i el boxejador Sandor Martín; artistes com Manu Tenorio i l’humorista Toni Moog; o fins i tot personatges de la premsa del cor com Rafa Mora han enviat missatge de suport a la campanya.

Com fer-se donant

Poden ser donants de medul·la totes aquelles persones que tinguin entre 18 i 40 anys i estiguin bé de salut. Per inscriure’s al registre de donants, cal anar a un hospital amb banc de sang o a una campanya de donació de sang i dir-ho al metge durant l’entrevista. Al web donarsang.gencat.cat hi ha tots els llocs on fer-ho.

Qui es vulgui apuntar al registre haurà d’emplenar un formulari i en el mateix moment de la donació de sang se li extraurà una mostra que servirà per analitzar l’HLA, un grup de proteïnes que permeten saber la compatibilitat entre dues persones.

Inscriure’s al registre no implica fer una donació. La donació es realitzarà en cas que hi hagi un malalt compatible amb el tipus de medul·la òssia del potencial donant i en la major part dels casos es fa a través d’un procediment molt semblant a la donació de sang.

La sang, vital per als tractaments

El 40% de les donacions de sang són per a persones que pateixen càncers i malalties de la sang. Per aquests pacients és vital rebre transfusions de glòbuls vermells durant el tractament de la malaltia.

En el cas de les plaquetes, una de les parts en què es divideix la sang, fins a un 70% de les unitats es transfonen a aquests malalts. Les plaquetes eviten les hemorràgies associades a alguns tractaments de quimioteràpia o a les pròpies malalties.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article