La infermeria, l’atenció primària, el territori i la coordinació entre hospitals i universitats, els quatre grans reptes de salut

Els participants a la cimera de salut també consensuen que cal millorar la planificació universitària


El fòrum de diàleg professional que ha reunit aquest dimecres una seixantena de representants del sector de la salut a l'Hospitalet de Llobregat ha identificat quatre grans reptes que cal abordar en els propers mesos, entre els quals fer més atractiva la medicina comunitària i familiar, segons ha explicat la consellera Alba Vergés després de la cimera. El 1996, el 46% dels metges van escollir la medicina comunitària com a especialitat, mentre que el 2018 només ho van fer el 21%. Els agents implicats en el sistema sanitari català també han coincidit que cal garantir la distribució equitativa dels professionals especialistes al territori i millorar la planificació universitària. L'altre gran repte és augmentar les ràtios d'infermeria, que es troben lluny dels estàndards europeus, i reconèixer-ne les especialitats.

La consellera de Salut ha reunit aquest dimecres una seixantena de professionals del sector per fer un diagnòstic del sistema sanitari públic de Catalunya per identificar-ne els principals problemes i necessitats, després d'anys de retallades i davant dels canvis socials i demogràfics. "El nostre sistema públic de salut es troba amb noves necessitats i noves demandes. Ens trobem amb la complexitat i l'envelliment de la població, i també amb una ciutadania més informada, que demana codecidir respecte a la pròpia salut, a la vegada que el sistema demana coresponsabilitat de la ciutadania", ha descrit Vergés, que ha afegit: "I ens ho trobem amb un context advers; venim d'una crisi molt dura en què els nostres professionals han hagut de patir".

En aquesta cimera, que ha servit per fer un primer diagnòstic del sistema sanitari públic, un dels principals reptes que s'han identificat és la necessitat d'augmentar les ràtios d'infermeria per apropar-les a les europees. Vergés ha assenyalat que si bé "no estem tan malament" en comparació amb altres regions de l'estat espanyol amb poblacions similars, ha destacat que les ràtios es troben "lluny" dels territoris "amb capacitat de finançament propi, com el País Basc i Navarra". A més, la consellera ha destacat que el 92% de les infermeres no tenen reconeguda cap especialitat i que s'ha d'avançar també en aquest sentit.

Un altre àmbit clau és l'atenció primària. Vergés ha destacat que s'ha de "fer molt més atractiva la medicina familiar i comunitària per afavorir que els metges es vulguin formar en aquesta especialitat", després que en els últims anys hagi disminuït de forma substancial el nombre de professionals que l'escullen. "Volem anar endavant perquè les necessitats de salut de la població requeriran de metges d'atenció primària especialistes", ha ressaltat.

A més, volen trobar mesures per garantir la distribució equitativa de professionals arreu del territori. La consellera ha explicat que en les seves visites territoris ha constatat "la preocupació evident de la capacitat d'atracció, no només en atenció primària, sinó en l'àmbit hospitalari per part dels centres comarcals més llunys de l'àrea metropolitana de Barcelona".

Per últim, Vergés ha destacat la necessitat de "coordinar molt millor la planificació universitària amb l'assistencial, des del Departament de Salut, al costat del d'Empresa i Coneixement, del qual depèn la Secretaria d'Universitats". La consellera ha assenyalat que la universitat "ha estat molt lligada amb els grans hospitals però no tant amb la planificació sanitària del Departament" i ha apuntat que això "no deixa de ser un impediment per fer mes atractiva l'atenció primària". Vergés ha copsat en el fòrum, en què han participat representants dels rectorats, que les universitats estan "molt obertes a plantejar-se aquests canvis".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article