El Govern crea 230 places per acollir “l'allau” de menors estrangers no acompanyats

Per evitar que els joves segueixin dormint a les comissaries els Mossos han avisat a la DGAIA que es portaran al centre de referència corresponent


El Govern ha creat 230 places per acollir l“allau” de menors estrangers no acompanyats (MENA) de les últimes setmanes, repartides en tres nous centres d'emergència i un de primera acollida, segons ha avançat l'ARA i ha confirmat l'ACN. Aquesta arribada “massiva” ha col·lapsat el sistema, alentint-lo i provocant que alguns d'ells fessin nit en comissaries. Fonts del Departament d'Afers Socials de la Generalitat han insistit que la situació és “puntual” i que la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) seguirà fent-se càrrec de tots els menors estrangers desemparats. Segons dades oficials, uns seixanta infants o joves migrants i sense referents familiars han arribat a Catalunya aquest any de mitjana, arribant als més de 950 en total només durant l'estiu. Les 80 places del centre de nova acollida, situat al Masnou, ja estan ocupades.

L'obertura d'aquests centres s'ha produït després del tancament d'un equipament d'acollida al barri d'Hostafrancs a principis de setembre i que també ha provocat que la DGAIA traslladés temporalment la primera rebuda d'aquests infants i joves a la seva seu, a l'Avinguda Paral·lel de Barcelona.

Abans d'entrar al circuit de protecció de la DGAIA, els menors han de passar per una seu policial. Tan bon punt determinat que té menys de 18 anys i no té cap referent familiar al país, Afers Socials tria una destinació per ells i són els Mossos qui li porten. "Davant l'allau d'arribades alguns menors han passat hores a les comissaries, i alguna nit", han admès les mateixes fonts. L'acumulació s'ha produït especialment les últimes dues setmanes.

Des del Departament a càrrec de l'acollida també han apuntat que la coordinació amb els Mossos d'Esquadra és més important que mai en una "situació d'emergència" com l'actual. En total, els serveis d'atenció a la infància han registrat més de 1.900 arribades de menors estrangers no acompanyats a Catalunya al llarg dels vuit primers mesos de l'any, una xifra que supera els més de 1.480 comptabilitzats tot l'any passat.

Fonts dels mossos han confirmat que el seu objectiu és "que els menors estiguin el menor temps possible a les dependències policials". Per aquest motiu han comunicat a la DGAIA que els menors es portaran "al centre de referència corresponent".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article