Dues de cada tres persones diagnosticades d'Alzheimer a Catalunya són dones

Avui se celebra el Dia Mundial d'aquesta malaltia, que és la principal causa de demència en persones més grans de 65 anys


Segons les dades del sistema sanitari català, a Catalunya hi ha unes 44.000 persones diagnosticades de malaltia d’Alzheimer, i s’estima que n’hi ha unes 18.900 més que no han estat diagnosticades. L’Alzheimer és més freqüent en dones que en homes i afecta, sobretot, als majors de 75 anys.

La malaltia d’Alzheimer és la malaltia neurodegenerativa progressiva més freqüent entre les persones grans. Segons el darrer informe que ha publicat el Servei Català de la Salut (CatSalut) sobre les característiques i utilització de recursos sanitaris dels afectats per la malaltia d’Alzheimer, l’any 2016 es van diagnosticar més del doble de casos en dones que en homes.

L’informe del CatSalut també ha analitzat el nivell de renda dels afectats per la malaltia. En aquest sentit, la taxa d’incidència incrementa a mesura que disminueix el nivell de renda, tant en els homes com en les dones i en els diferents grups d’edat. Aquest fet suggereix que els determinants socioeconòmics -com l’educació i l’ocupació-, poden estar associats al risc de patir Alzheimer.

L’estudi mostra que, a mesura que augmenta l’edat, hi ha un nombre major de pacients i incrementa el percentatge dels que tenen un deteriorament més avançat. Pel que fa a la mortalitat, és superior en els homes que en les dones. En relació a la població catalana major de 64 anys, la mortalitat d’aquests pacients és de quasi cinc vegades superior. Les dones entre 65 i 74 anys són les que presenten un increment de mortalitat més gran, de més de set vegades el de les dones de la mateixa edat.

El Dia Mundial de l’Alzheimer té l’objectiu de donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències sociosanitàries, promoure la prevenció d’aquesta malaltia i demanar el suport i la solidaritat de la població, les institucions i els organismes oficials. Així com també als familiars cuidadors de les persones amb aquesta malaltia.

Durant l’any 2016 s’observa que, en general, els pacients amb Alzheimer fan una major utilització de recursos sanitaris ambulatoris i d’internament que la població de referència, però realitzen menys visites a l’atenció especialitzada. Els afectats per la malaltia també tenen un major consum de fàrmacs. Pel que fa a les visites al centre d’atenció primària, els homes fan una mitjana de 5 visites més l’any que la població general, i les dones, dues i mitja.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article